Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Там, откъдето започва България

"125 години, посветени на дивия свят"

"И рибар съм, и ловец съм" посвети поредното си издание на 125-годишнината на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" и XIV Национален ловен събор, който премина под мотото "125 години, посветени на дивия свят" и се проведе във фантастичната местност Кàбиюшка кория.

В предаването, което излъчихме в национален ефир с помощта на колегите от Радио Шумен, си говорим със специалните ни гости инж. Васил Василев – председател на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България, Стоян Стоянов – председател на ЛРД "Сокол – Шумен", Кънчо Енчев – доайен на шуменските ловци, собственик на оръжеен магазин и член на ЛРД – Каспичан, както и Милена Митева – ловец, член на ЛРД в Хан Крум.

"От името на УС на НЛРС-СЛРБ и от мое име ви благодаря, че днес сте тук, за да споделим този изключителен празник. 125 години история, изпълнена със съдържание, изпълнена с грижа за дивата природа, за обогатяване на нейното дивечово и рибно богатство, за запазване на другарския дух и единството на нацията е нещо, с което трябва да се гордеем и днес… Един малко известен исторически факт е, че княз Александър Батенберг през 1885 г. подписва недалеч от мястото на този събор Указа за Съединението на България. 

Именно тук се връщаме ние, за да покажем, че българските ловци и риболовци сме единни. Още повече, че през 1922 г. във Варна се организира Първият национален ловен събор, с който се поставя началото на тази уникална традиция, и 101 години по-късно ние пак се завръщаме в Североизточна България“, заяви инж. Васил Василев.

А за наличието на ведра и истински празнична обстановка в студиото сами ще се убедите, като чуете предаването и думите на останалите наши събеседници, които бяха в ролята хем на гости, хем и на домакини!

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на  "И рибар съм, и ловец съм" можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков: Откровено за българското здравеопазване

Откровено за българското здравеопазване в Lege Artis говори бившият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков . "Правих няколко пъти равносметки и отчети – официални и неофициални. Започнах мандата с една фраза, която не е моя – че здравеопазването няма цвят. В последствие разбрах, че здравеопазването има много цветове и те са..

публикувано на 15.05.24 в 14:10

Платформата БЕРОН, или как да направим надеждна езикова справка онлайн?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" отбелязваме годишнината от основаването на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН. Специален гост в предаването е гл. ас. Илиана Кунева от службата за езикови справки, която разказва как се променят с годините въпросите на хората, които звънят по телефона. Ето какво..

обновено на 15.05.24 в 13:36

Д-р Смилен Марков за "моралната палитра на човешкото" във време на война

Днес се отбелязва Международният ден на убежденията по съвест и на лицата, които съзнателно се отказват от военна служба поради собствени принципи и вярвания . За правото на отказ от воюване, дълга към родината и сложната палитра от измерения на човешкото – разговор с д-р Смилен Марков , преподавател по християнска философия във Великотърновския..

публикувано на 15.05.24 в 13:00

Проф. Кирил Топалов: Обществото ни все още е кипящ котел

"Празникът на Светите братя Кирил и Методий е празник на всеки грамотен българин, който знае да чете и пише" – така започва разговорът в "Семейно радио" с проф. Кирил Топалов. Срещаме се в светия за българите месец май, който е и съдбовно свързан с именника и рожденик проф. Топалов, както и с ключови моменти от биографията му като: дипломат от..

публикувано на 15.05.24 в 12:05

Асен Ненов, ИКИ: Да стимулираме живота, не само икономиката!

В последното издание на рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гост е Асен Ненов, съпредседател на "Институт Кръгова Икономика" (ИКИ). Той разглежда значението на потребителските битки в контекста на ценностите , които обществото ни приема. Ненов поставя под въпрос концепцията за потреблението като ценност, подчертавайки, че..

обновено на 15.05.24 в 11:27