Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изабела Шопова разказва "Приказки от Горната и Долната земя"

Снимка: @ColibriBooks

Приключението е това, което ти се случва тогава, когато плановете ти се провалят, казва писателката Изабела Шопова. Тя има толкова много истории за разказване именно поради тази причина – защото светът, който обикаля от десетилетия, при това в компанията на дъщеря си, я впуска в приключения, вместо да следва плановете ѝ.

След "На изток – в рая", "На запад от рая", "На юг от разума", "Подир сянката на кондора" и "Самоучител за преднамерено убийство на скуката", авторката предлага на читателите новата си сага – "Приказки от Горната и Долната земя". В тях тя описва пътешествията си и подчертава уж въображаемата линия на екватора, която разделя глобалното село, от което сме част, на Горна и Долна махала. Това истинско геополитическо противопоставяне в света е колкото политико-икономическо, толкова и културно-религиозно, езиково, еко и метеорологично.

"Оказва се, че това е един абсолютно различен свят, който малко или повече е пазен в тайна по простата причина, че малцина от жителите на Горната земя пътуват в Долната земя и имат възможност да я опознаят. И така, в нашите постоянни обиколки на света, защото това е съдбата на българите, които живеят в Австралия – при всяко наше завръщане у дома ние всъщност правим обиколка на света, имах възможност полека-лека, малко по малко, да опозная южния свят и да видя, че има едно много голямо глобално противопоставя между Севера и Юга, което като че ли не е така официално признато. На това противопоставяне, на тези разлики аз посветих приказките си, книгата, затова и я разделих по този начин – за да подчертая тези разлики и да позволя на читателя също да ги оцени", обясни в "Артефир" Изабела Шопова.

Двете с дъщеря ѝ са горномахленки в Долната земя – съвременни номадки с три паспорта, които говорят и три езика, но националността им е неясна. Достатъчна причина пътуванията им да се объркващи и скандални, винаги в двете крайности – на пълния контрол, но и на още по-всеобхващащия релакс. Именно от тях човек може да научи, че по-важният въпрос, особено за хората на път по света, е не "Откъде съм?", а Къде отивам?".

За читателите на "Приказки от Горната и Долната земя" маршрутът е ясен. Всичко започва с Горната земя, т.е. Русия от 2009 година с безумната ѝ бюрокрация и красотата на московските ѝ църкви, преминава към Поднебесната империя – тук са Хонконг и комунистическия китайски "рай", оттам поема към либералната Ниска земя, а десет години по-късно действието вече се развива в Чернобил. През 2015 година приказките достигат Долната земя, и по-конкретно – Буенос Айрес с футбола, тангото и живописните си улици. Следва супердолният край на Аржентина и на планетата, Ушуая, където Изабела Шопова минава през южните островни земи Нова Каледония, Роторуа, Вануато, Нумея, Маре. А накрая се завръща в Бризбън и разказва за своята Австралия и нейните уроци по щастие.

В звуковия файл от Изабела Шопова можете да чуете повече за това:
• какво в действителност означава да си горномахленка в Долната земя;
• какво не трябва да прави човек в Амстердам, и то ако се озове в бар с име, подобно на "Минус 40 градуса";
• какво точно представлява истинското противопоставяне в света;
• как жителите на Австралия, докато си даряват усмивки, позитивни мисли и енергия, всъщност си подаряват щастие.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Крис Клийв за репортажите от центъра на сърцето

Британският автор Крис Клийв беше един от участниците в летните литературни срещи в София на 14 юни. Той представи пред българската публика четвъртия си роман "Злато", който идеално се вписваше в темата на срещите – "Литература и спорт". Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София Водеща в "Злато" е Историята на две..

публикувано на 17.06.24 в 16:20

Младият актьор Калоян Желев за красотата в простите неща

Той е нърд и не го е срам от това. Обича аниме, всъщност гледа предимно анимации. Старае се да е здраво стъпил на земята, защото една награда, а в случая става дума за "Икар" – както казва самият той – не е повод да литнеш в облаците. "Трябва да знаеш кой си, откъде тръгваш, какво можеш и скромно", обяснява Калоян Желев. Когато си в..

публикувано на 17.06.24 в 13:51

В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия художник Георги Баев. В родния му град Бургас отбелязват годишнината с изложба, която се откри на 1 юни в културния център "Морско казино" и ще бъде на разположение за разглеждане до 31 август. Людмила Кутева , ръководителят на центъра, разказва повече за художника и неговото творчество...

публикувано на 17.06.24 в 10:54

20 години археологически проучвания в Провадия-Солницата

Един обект, обвит в мълчание, успява да проговори благодарение на 20-годишните усилията на екип от археолози, ръководен от акад. проф. Васил Николов. На 11 юни Националният археологически институт и музей на Българската академия на науките (НАИМ – БАН) откри изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр." ,..

публикувано на 17.06.24 в 09:54

"В свои води" е шестата самостоятелна изложба на художничката Ивелина Иванова

Ивелина Иванова има художествено образование живопис и стенопис, пътувала е по финансирани студентски програми в Испания, Италия, Русия и е следвала в тамошни университети. За себе си казва, че тези образователни възможности са дооформили нейния художествен и естетически поглед към изкуството. Първите ѝ колективни и самостоятелни изложби са били..

публикувано на 17.06.24 в 08:25