Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на Анастасия Людмил свързва България и Франция

Българо-френска певица и пианистка Анастасия Людмил, живее вече 30 години във Франция. Тя е родена в София. След като се дипломира в НМУ "Любомир Пипков", специалност пиано и класическо  пеене, тя се премества с родителите си в Северна Франция, град Кале, където продължава музикалното се образование в Консерваторията на град Lille и École normale de Paris. Започва работа като асистент по пиано и учител по пеене, а след това е назначена на щат като корепетитор. През 2015 се специализира като вокален педагог по модерно пеене в Студио де вариете в Париж и от тогава преподава тази дисциплина в консерваториите на Кале и Сент Омер.


Анастасия започва артистичната си кариера на класическата сцена, като участва в концерти, опери, оперети и мюзикъли. Тя е Валенсиен във Веселата вдовица, Лидия в "Балалайка" Графинята в Парижки живот, Фраскита в Кармен, сопрано солист в Кармина Бурана и т.н. От 2010 година преминава на по-модерен репертоар. Наричат я певицата - хамелеон тъй като успешно съчетава различни проекти и жанрове: джаз, поп, рок, ретро, шансон, world music и разбира се , българска музика.


Жури е в Невероятният талант на Кале. Анастасия Людмил е президент на Agora Calais 8 – асоциация с различни дарителски дейности. Ася, както я наричат приятелите и от детството, участва в няколко формации : "Velvet carousel", "TYK и TAM Trio", "Unlimited jazz quintet", "Camino", "Christmas evening" etc.

През 2018 г. създава поетичния концерт-спектакъл: "Вила Самовила – пътешествие на Балканите" – песни и легенди от България.


Следващата година реализира проекта – "Jazz in Low Angle" – големите джаз стандарти от Бродуей и киното, а през 2022 г. прави – "Child in time, made in Calais" – трибют на Deep Purple.

След близо три години отсъствие от България Анастасия Людмил отново е в родната София и даде интервю за "Артефир".Чуйте го в прикаченият файл.


Снимки: Brouette jazz artisan photographe, Fréd Collier и личен архив на Анастасия Людмил

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. "Норма" в Стара Загора не е правена от около четвърт век… Огнян Драганов: Четвърт век. През 2000 г. е последната нова..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25