Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашеният български език: Изучаването му в чужбина и предизвикателствата пред училищата

| обновено на 27.07.23 в 12:15
Снимка: facebook/groups

На 27 и 28 юли 2023 г. в София и в Карлово се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). 

Конференцията беше открита от председателя на АБУЧ, д-р Ирина Ботева-Владикова, в Националния студентски дом в София, сутринта на 27 юли, където Асоциацията има свой офис. Предвидени са приветствия към участниците на поканените официални лица, сред които се очакват бивши и настоящи министри и парламентаристи.

Ще бъдат връчени наградите на отличените ученици в Международния ученически образователен конкурс “Следи от Кирило-Методиевото дело по света”, организиран от Кирило-Методиевият център за културно наследство и АБУЧ.

Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ към Министерството на образованието и науката ще направи презентация.

Следобед същия ден в Студентския дом в София ще се проведе и годишното Общо събрание на Асоциацията.

Вторият ден от форума, 28 юли, ще се проведе в гр. Карлово.

Участниците ще бъдат поздравени от кмета на Карлово, Емил Кабаиманов, и директора на Националия музей „Васил Левски“ в Карлово, д-р Дора Чаушева. Ше има още една презентация от дирекция „ОБГУМ“ на МОН.

Ще бъдат представени резултатите от видеоконкурс, проект на АБУЧ към националната инициатива за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски, и ще бъдат раздадени грамоти на участници.

Ще бъде представен преводът на детската книжка „Левски в детските очи“ с автор Иван Стоянов и ще бъдат наградени участниците.

Предвидено е посещение на Националния музей „Васил Левски“, поднасяне на цветя пред паметника на Левски и прожекция на филма „Когато Дякона срещна Апостола“.

Евелина Аврамова е основател, директор и учител в училище "Васил Левски" в град Саарбрюкен, Германия. В интервюто си за предаването "Нашият ден", тя разказва за страховете си след раждането на близнаците си в Германия и необходимостта да определи на кой език да им говори. Евелина често предупреждава родителите, че ако не говорят на езика с детето си у дома, рискуват да загубят връзката с него и децата ще се откъснат от своите корени.

В предаването тя изразява съжаление, че голяма част от българите, живеещи в чужбина, не смятат за важно децата им да учат български език. По нейно мнение, българската държава трябва да направи повече, за да подкрепя българските училища зад граница и да информира за тяхното съществуване и локация.

В следващата част от разговора Ирина Владикова, председател на Българските училища в чужбина и дългогодишен директор на училище "Св. Св. Кирил и Методий" във Виена, споделя радостта си, че през тази година са успели да обучат над 400 деца и се гордеят с участието и наградите, които получават от различни международни конкурси.

Ирина Владикова отбелязва, че австрийската образователна система включва изучаването на майчин език, а българският е сред предлаганите над 20 езика. Това предоставя възможност на българските деца във Виена да изучават български език безплатно и редовно посещават тези уроци.

Разговорът продължава с разказ за летните годишни конференции на училището "Св. Св. Кирил и Методий" във Виена, които тази година са посветени на две важни стойности на българското духовно и светогледно съзнание. Една от темите е свързана с българския национален герой Васил Левски, който служи за пример на морал и сила за българския народ.

В завършек, в интервюто Евелина Аврамова поставя акцент върху проблема с разпределението на българските училища в чужбина, които често се намират на места, където няма други подобни учебни заведения, за които децата да се обучават на български език. Този проблем изисква специално внимание и насърчение от страна на държавните институции. Според нея е важно да се създадат нови учебни програми и да се осигури ново учебно съдържание, за да се подобри качеството на образованието в българските училища зад граница.

В предаването г-жа Манджукова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина изрази убеждението си, че дефицитите не са в обучението на българските деца, а по-скоро в липсата на координация между политиките, насочени към българите в чужбина. Тя привлече вниманието към успешния модел на Асоциацията на българите в чужбина, която създава сътрудничество и обединение с други организации, занимаващи се с български култура и образование. Този подход улеснява работата с българските институции и помага за постигането на общите цели.

Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката (МОН) отбеляза в предаването “Нашият ден“ значимостта на създадения български модел за подкрепа на общности зад граница, които са регистрирани в чужди държави. По нейните думи тази политика е довела до създаването на 389 български неделни училища в 43 държави, където българските деца имат възможност да учат на родния си език и да запазят българската култура и идентичност.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35