Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Васко Гълъбов

За морето – като вълшебство и опасност

Снимката е илюстративна.
Снимка: БНР

От началото на летния сезон с тревога следим информацията за такова какво се случва с морето, най-вече по отношение на замърсяването. Започнахме сезона с категорично мнение на специалистите, че няма опасност от замърсяване на българския бряг след нападението на "Нова Каховка“.

Замърсяване на морската вода до 41 пъти над нормата е установила съвместна проверка на учени от Софийския университет и Асоциация "Активни потребители" по плажове на Южното Черноморие. Проверката е обхванала общо 11 плажа, като превишения са били засечени за седем от ивиците.  

Водите на само 4 плажа от 11 отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli. От МЗ посочват, че не приемат конкретните данни от независимото проучване на Активни потребители за качеството на морската вода.

"Притеснително е да се открие, че на плажовете има такива високи нива на Escherichia coli. Като тук обаче трябва веднага да се каже, че става въпрос за местни източници на замърсяване."

Това казва в интервю за БНР специалистът по морска метеорология доц. д-р Васко Гълъбов от Националния институт по метеорология и хидрология.

Той посочва, че ние нямаме толкова причини за притеснение от това какво се случва от отдалечени източници на замърсяване, при положение че продължават да съществуват проблеми с местни източници. Във Варненския залив имаше такъв проблем, както и по Южното Черноморие. Имаше проблем с капацитета на колектор за канални води и незаконно заустени канализации. Дунавските води също са сериозен източник на замърсяване.

   Ангел Кунчев за мръсното море: Евтина сензация, която може да ни струва скъпо!

   Екоминистърът за Черно море: Не Украйна, ние го замърсяваме!    

   Проби от 22 пункта в Черно море показват, че няма замърсяване от Украйна в българската акватория

"Офицерският плаж във Варна е със сериозно замърсяване. Там дори се вижда, че влиза един канал, който е за дъждовни води“, посочва той. 

Важно е да се опази онова, което е останало като диви плажове и не е застроено с големи хотели. Това са плажовете по Южното Черноморие – Корал, Иракли и района северно от нос Калиакра.

"Работа на морския метеоролог през лятото е по-малко. Периодът, в който той е зает, е есенно-зимният“, казва още той.

Според него зимата е сезонът с най-голяма честота на бурите, които представляват опасност и за населението, живеещо по брега на морето.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
майстор Момчил Дуканов

Дърво с характер

Работата с дърво възпитава и дисциплинира ума, ръцете, чувството за естетика, ако щете, както и усета ни за нещата, били те близо или малко по-далеч от природата. Ръцете и умът на майстора Момчил Дуканов са вече възпитани от музиката – той учи пиано в Музикалната академия, а сетне за дълги години е въвлечен в света на звукорежисурата,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Биопринтиране на органи – етични аспекти и потенциал

В Пловдивския медицински университет се намира първият български биопринтер. Това нарежда страната ни сред европейските лидери в здравните иновации, свързани с принтирането на тъкани и органи. Интердисциплинарен екип от лекари, фармацевти, дентални специалисти, биолози и експерти по медицинско право изследват огромните възможности и потенциалните..

публикувано на 14.05.24 в 14:05

Как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления?

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“. Капитан на отбор по роботика, победител в състезания и преподавател на курсове за деца и юноши, Димитър не спира да изумява със своите разработки. Сред последните му достижения е софтуер, който вече..

обновено на 14.05.24 в 13:18
проф. Христо Пирински

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието е насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на едно..

обновено на 14.05.24 в 12:28
Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова: Наложително е да има общи европейски регулации в здравеопазването

За иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и за здравето като изконна човешка ценност – разговор в "Нашият ден" с д-р Антония Първанова , бивш евродепутат с дългогодишен политически опит в сферата. В своята кариера на евродепутат д-р Първанова е координатор в комисията на Европейския парламент по правата на жените и..

публикувано на 14.05.24 в 11:40