Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как артистичните резиденции на "Фабрика за идеи" съживяват селата в Северозапада?

Изключително нисък е процентът на участие на българи в непрофесионални форми на изкуство

Мария (резидентка в с. Паволче) и Мариана от читалище "Наука - 1919" пеят бавно-бавно "Хубава си, моя горо", докато Йоана (с. Лик) и Димитър (с. Паволче) свирят
Снимка: Личен архив - Резиденция Баба

От 11 август до 11 септември  2023 г. 12 артисти – музиканти, скулптори, съвременни художници, фотографи, писатели и документалисти – ще живеят и творят за и със местните общности в три села, в близост до Мездра и Враца, и в едно до Видин, в една интердисциплинарна програма, част от Резиденция "Баба", която работи тясно с местните общности и помага на артистите да разширят опита си, особено в села с трайна тенденция към обезлюдяване. 

Какво е да си резидент в село в Северозападна България и как достъпът до култура подобрява живота в малките населени места?

Димитър Йорданов и Йоана Шопова са музиканти, но и резиденти, които живеят в село Лик в рамките на творческата резиденция, организирана от "Фабрика за идеи".

"В село Лик ме доведе желанието ми да преподавам на млади хора и да предам моя опит в музиката. Музиката е един универсален език, който подобрява качеството на живота на хората, които го владеят“, казва Димитър Йорданов.

Той споделя, че през целия си живот се е занимавал с музика, но е достигнал до една възраст, в която иска да предава това, което е научил. Свири на кавал, опитва се също така да свири на китара, пиано, кларинет.

"Откакто преподавам на деца, те ме научиха на страшно много неща“, допълва той.

Трябва да правим разлика докога сме полезни в града и да не оставаме там на всяка цена.

"Освен с музика ми е на сърце да се занимавам с всякакъв вид доброволчество и защита на природата“, посочва Йонна Шопова.

Тя е от младите "резиденти" и е само на 20 години. 

Най-важното е, докато е в село Лик, да открие хора, носители на песни от автентичния фолклор и да се научи да свири на китара фолклорни мотиви.

Чуйте подробности в звуковия файл.

Янина Танева, основател на "Фабрика за идеи", разказва в "Нашият ден" повече за проекта "Съживяване на селата чрез творчески дейности".

"Тази година сме със шест резиденции в едно лято, което наистина е много наситено."

Артистичните резиденции на "Фабрика за идеи" в селата Ослен Криводол, Паволче, Лик и Кошава представляват благоприятна среда за съживяване на малките села чрез културни и творчески инициативи.

 Нови резиденции на "Фабрика за идеи"

 Подходящи политики биха осигурили култура и за малките селища

Милена Воденичарова разговора с Янина Танева  (в гръб) основател на Фабрика за идеи.

Всичко започва преди 9 години в Родопите. Резиденция "Баба“ преминава през селата около Гоце Делчев, после през Средна гора и от няколко години има за цел да съживи селските райони на Северозапада.

"Изкуството е това, което има изключителния потенциал да ни извежда на нови нива на изображение“, допълва тя. 

Изследване показва, че над 93% от българите не участват в никакви непрофесионални форми на изкуство.


 Повече можете да чуете в звуковия файл.




По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво вълнува Поколението Z: Личният поглед на Рая Господинова

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" участва Рая Господинова, ученичка в 12 клас на Първа английска гимназия, с която обсъждаме Поколението Z и какво вълнува младите хора днес. "Аз много си харесвам поколението", споделя Рая и допълва: "Успях да се обградя с хора, които са свестни". Тя заявява, че е ангажирана с всичко, което се..

обновено на 03.10.24 в 11:15

Монография на учени от БАН с насоки за по-практическо обучение

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" гостуват двама от авторите на колективната монография  " Процесуален подход в образованието. Развиването на ключови компетентности чрез философия и гражданско образование" .  Книгата разглежда важни аспекти на образованието и различните подходи към него. Една от ключовите теми е използването..

обновено на 03.10.24 в 10:34

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54