Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Артефир" директно от "Аполония", Созопол

"Отскубнати до корен" – истината, която е време да си кажем

Филмът на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов с прожекция на "Аполония" 2023

Снимка: apollonia.bg

Публиката на 39-ите Празници на изкуствата "Аполония" ще гледа филма, провокиращ разговора за миналото, за което обикновено избираме да мълчим. След като беше представен в София и Бургас, където предизвика широк емоционален отзвук, и спечели наградата за "Най-добър документален филм" на фестивала "Киноваканция" 2023, "Отскубнати до корен" ще се прожектира в лятното кино в Созопол в първата филмова вечер на фестивала – днес, 29 август, от 22 часа.

Филмът на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов е драматичен сюжет, който разказва за важни исторически събития, чиито последици отекват шумно и в новото столетие. Той навлиза в съдбата на проф. Димитър Атанасов – американски възпитаник с принос към световната наука, основоположник на българската фитопатология и основател на Агрономическия факултет на СУ.

"Проф. Атанасов е един от българите, които са почти напълно забравени, въпреки огромния му принос за съграждането на страната в онези прословути 30-те години на миналия век, когато България, едва съвзела се от национална катастрофа, започва да привиква всичките си синове, изпратени в чужбина, за да учат. Всички се връщат обратно, за да съграждат отечеството си. Съдбата на проф. Атанасов, за съжаление, е сходна с тази на всички тези представили на този интелектуален, духовен, икономически и политически елит, който - за благодарност за това, което са направили за страната си - през 44-та - 45-та ще бъде почти унищожен. Ако не физически, то психически. И всъщност филмът е колкото за проф. Атанасов, за да разкажем, да го реабилитираме, да го върнем - паметта  за него, за това, което е сътворил за страната,  толкова и на втори пласт тече контекстът и предупреждението, че трябва да извадим докрай тези истории. Защото тази история не е просто история за едни унищожения, а за това кой ги унищожи и защо, защо заметохме под килима истината за унищожаването на този елит, за дългата сянка на ДС и за това, че в крайна сметка, извън конкретната история, този филм се присъединява към други такива документални филми - слава богу, вече ги има – с които искаме да кажем, че разговорът за антикомунизма съвсем не трябва да е приключил", обясни в "Артефир" Антоанета Бачурова.

В центъра на разказа в "Отскубнати до корен" е дъщерята на проф. Димитър Атанасов – Елена, която вече не е сред нас, но е лелеела за това хората да узнаят истината за баща ѝ - един от "бившите хора. Тя пише книгата, по която е направен филма - "Когато вече не мълчим". И макар до момента да има пет издания и интересът на обществото към нея да е голям, според Антоанета Бачурова съществува и обратното - желанието у някои хора да не се говори по темата.

Филмът поставя особено важния въпрос за подценяването на комунизма като универсално зло и причина за днешните нещастия на обществото. Той е разказан лично и представлява едно емоционално завръщане към спомена за една "изгубена България".

"Това, което се е случило и ние не го знаем като история, всъщност е обяснението за много неща, които се случват с нас днес", каза още Бачурова и добави:

"Нещо трябва да се направи на ниво образователна система. Тази истина трябва да се вкара в учебниците по история. Децата трябва да го знаят това."

Екипът на филма много цени наградата от фестивала "Киноваканция", защото журито, което я присъжда, всъщност се състои от млади хора. Идеята на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов е да направят открити уроци по история с прожекции на "Отскубнати до корен" в галерия "Прегърни ме", за да не спира дискусията по темата.

Повече чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Документалният филм "ТАМ" открива "Раждавица Филм Фест"

"Раждавица Филм Фест" ще се проведе от 1 до 7 юли в кюстендилското село Раждавица. Организаторите на фестивала се надяват това събитие да се превърне в традиция, като се фокусира върху независимото кино, представяйки както късометражни, така и пълнометражни филми. Едно от най-вълнуващите събития на фестивала ще бъде 48-часовото филмово..

обновено на 24.06.24 в 14:27
Димитър Димов

За осъдените души, тютюна и живия глас на писателя

Тази година честваме 115 години от рождението на Димитър Димов – една енциклопедична личност, останала в общественото съзнание като литературен класик, автор на романите "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн". На 25 юни (вторник), рождената дата на Димитър Димов, ще се осъществи едно вълнуващо завръщане на писателя – завръщането на..

публикувано на 24.06.24 в 11:49

"Saline Nebula" – различните форми на проявление на живота

Да бъдем в синхрон със себе си и да се опитваме да се вслушваме във вътрешните си гласове, към това ни подтиква "Saline Nebula" – движенчески пърформанс, създаден от Станислав Генадиев и Виолета Витанова, който се осъществява в комплексно изградена звукова и визуална среда. Той създава картина на пораждането и изчезването на форма на живот, на..

публикувано на 24.06.24 в 10:20
Теодор Петелов, Виктория Панева и Александра Георгиева (от ляво надясно)

Светът и театърът през очите на Виктория Панева и Теодор Петелов

Виктория Панева и Теодор Петелов са актьори и режисьори, които преподават театралното изкуство на таланти от всякакви възрасти, стига да имат желание да се занимават с актьорско майсторство. Организират и летни театрални школи, като Барселона е мястото тази година. Школата им The WhiteListed Acting Studio съществува от 4 години и се радва на..

публикувано на 24.06.24 в 10:03
ТА Младост - Монтана

Празникът на Монтана "Свети Дух" – гордост за българския Северозапад

До 26 юни включително Монтана чества празника "Свети Дух" с богата празнична програма. Международният фолклорен фестивал за 17-и пореден път превръща северозападния град в център за културен обмен. За съпътстващите концерти и събития в "Нашият ден" разказва Златко Живков , кмет на Община Монтана. Денят на Свети дух или Петдесетница е избран..

публикувано на 24.06.24 в 09:09