Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се българският превод на placemaking

Първият национален форум за включващо градско развитие започва в София

Снимка: ФБ - Placemaking Connected: Bulgaria

Първият национален форум за включващо градско развитие Placemaking Connected Bulgaria ще се проведе от 1 до 3 септември в сградата на Сточна гара. 

Целта му е да събере активни организации от страната с международни експерти, като осигури възможност за обмяна на опит и идеи и основа за дискусии, целящи решаване на общите казуси и проблеми.

На 1 септември 2023 г. е предвидена международна конференция в необитаемата сграда на Сточна гара, където в пет дискусионни панела ще бъдат разгледани местата за обитаване.

Изложбата "Успешни плейсмейкинг проекти от България“ съпътства програмата на събитието. Предвидени са четири 3-часови тематични работилници, насочени към различни практични умения. Във форума участват 25 лектори от различни организации и райони на България. Сред гостите са специалисти от Норвегия и други европейски страни.

В ефира на "Нашият ден“ Адрияна Михайлова, "Градоскоп",  и Ласка Ненова от "BG Бъди активен" представят тридневния форум.

"През последните пет години ние създадохме една много силна общност и една много силна експертиза. И сега дойде моментът да покажем тази експертиза. Тази година имаме представители на Европейската placemaking мрежа, но фокусът е нашата българска експертиза“, посочва Ласка Ненова.

Целта на Placemaking Connected: Europee да обедини всички, които работят в посока градове за хората, допълва Адрияна Михайлова "Градоскоп", която представлява България в тази формация. 

Местоправенето (placemaking) реално означава подобряване на средата чрез изграждане на общност в тези публични пространства. Целта е да се създаде пространство, което е харесано и припознато от повече хора, допълва Ласка Ненова.

Темите на Първия национален форум за включващо градско развитие са разнообразни, ще има обмен на практически знания, засилване на мотивацията.

"Със сигурност ще се радваме изводите и заключенията, до които ще достигнем на този форум, да влезнат в предизборния дебат и в програмите за управление на кандидат-кметовете“, казва още Ласка Ненова.

Сточна гара

В момента има три пилотни проекта за развитие на терена от гара Подуяне до Сточна гара. Този терен е огромен, а в момента е градски разделител. Една от концепциите предвижда там да има нов градски парк, защото природата вече сама се е завърнала там.

Организаторите на форума призоват столичани да им помогнат с превода на placemaking на български език.

Програмата на събитието можете да видите тук: Първи национален форум Placemaking Connected: Bulgaria

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43