Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Артефир" директно от Созопол

Класическо музикално пътешествие на "Аполония"

Вълнуващо музикално пътешествие за почитателите на класическата музика предвижда днес програмата на фестивала на изкуствата "Аполония". Концертът е в залата на Археологическия музей на Созопол от 19 ч. 

Албена Данаилова е виртуозна цигуларка, която е прочута със своята музикална магия и свири в престижни оркестри като Виенската филхармония и Лондонския филхармоничен оркестър. 

От 2010 г. тя е концертмайстор на Виенската филхармония. Винаги обаче намира време за българската публика. Участвала е и на предишни издания на "Аполония". Ще я чуем тази вечер в компанията на виолиста Румен Цветков и виолончелиста Александър Сомов.

Чуйте от звуковия файл разговора на Сибила Лилова с Албена Данаилова.

Албена Данаилова завършва НМУ Любомир Пипков и НМА Проф. Панчо Владигеров в София. През 2001 завършва Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия при проф. Петру Мунтеану, участва в майсторските класове на Ида Хендел, Херман Креберс и други. През 2003 става първи цигулар в Баварския държавен оркестър, а през 2006 – концертмайстор. Свири и в Лондонския филхармониченоркестър.Албена Данаилова

Тя е първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония. Печели мястото след тежък конкурс през 2008, а след двугодишен пробен период е назначена официално на престижната позиция. Безспорен талант и изключителен професионалист, Албена Данаилова има успешна кариера и като солист и камерен музикант. Свири редовно в България, Германия, Израел и САЩ. Има записи  за немското радио Kultur,Северогерманското радио, БНР и БНТ. От 2011 е водач на Еnsemble Wien като наследник на Паул Гугенбергер и Райнер Хонек. Свири на цигулка, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.

Румен ЦветковКато изявен солист и камерен изпълнител, Румен Цветков свири в едни от най-известните зали в света. Гост е на международни музикални фестивали в Гърция, Италия, Испания, Франция, Германия, Холандия, Швейцария, Израел и САЩ. Артистичен директор е на Фестивал МурсиАрт, Испания, който е под почетния патронаж на Пласидо Доминго.

Румен Цветков е соло виолист на Симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия по лична покана на Зубин Мета. Свирил е под диригентството на Рикардо Шайи, Бърнърд Хайтинк, Мюнг Вун Чунг, Кент Нагано, Пласидо Доминго, Алън Гилбърт и други. Води майсторски класове в САЩ, Европа и Азия,  член е на Американската виолова асоциация.

Александър СомовОще като ученик в НМУ Любомир Пипков в София, Александър Сомов изнася концерти в Германия, Италия, Гърция, Испания, Израел. Завършва  НМА Проф. Панчо Владигеров и получава стипендия за обучение в Guildhall School of Music and DramaТой е първият музикант от Източна Европа, носител на Златния медал на Guildhall School – най-престижното отличие на консерваторията, основана през 1904. Има редица авторитетни награди от международни конкурси. Редовен гост концертмайстор е на Лондонската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Шотландския камерен оркестър. От 2006 е Violoncelle Super Soliste на Филхармоничния оркестър на Страсбург..


Снимки – Софийска филхармония, НБУ, БНР и "Аполония"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30