Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Шарков за Националния рамков договор

Защитени са правата на лекарите по дентална медицина, работещи с НЗОК

От БЛС настояват за увеличат дейностите за здравно осигурените лица над 18 години

Снимка: Личен архив

На 1 септември 2023 г. ще бъдат подписани Националният рамков договор за медицински дейности и Националният рамков договор за дентални дейности за 2023-2025 г. Те са резултат от продължителната работа на съсловните организации и НЗОК. С тях се определя рамката, по която фондът възлага оказването на медицинска и дентална помощ на здравно осигурените у нас, като подробно се описват видовете обеми, качеството и цените на отделните дейности.

"Необходимо е да се говори за денталната медицина по-често, отколкото на практика се случва. Дълги бяха преговорите, но те бяха обусловени от закона, защото той казва, че преговорите започват в момента, когато бъде внесен бюджетът на здравното осигуряване. За съжаление през годините Касата загуби своя обществен характер, въпреки че парите се събират от всеки един гражданин“, казва д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Бюджетът на НЗОК за дентална медицина е циничен

В допълнение той коментира, че преговорите протекоха не много леко поради факта, че бюджетът беше неадекватен в началото, внесен от служебния кабинет. На по-късен етап той беше увеличен, като се запази пропорцията в проценти, съобразно бюджета за 2022 г. Националният рамков договор за дентални дейности е за периода 2023-2025 г., но ще се разглежда всяка година. Разписвайки НРД, всъщност от днес започват преговорите по финансовата рамка за 2024 г.

"Защитени са правата на лекарите по дентална медицина, работещи с НЗОК, и естествено най-вече са защитени и правата на пациентите. Това, което не успяхме да постигнем, е, че при този бюджет, който за мен не беше достатъчен, успяхме да договорим условия, които са добри за пациентите и не нарушаваме техните права“, посочва д-р Шарков.

От съсловната организация настояват от години да се увеличат дейностите за здравно осигурените лица над 18 години, защото в момента те са един преглед и три дейности, които са абсолютно еднообразни – вадене на зъб или правене на пломби. Този пакет трябва да се увеличи, но трябват доста средства. В момента се работи за включването на поне още една дейност.

"Трябва да се замислим за стратегическото направление в държавата, наречено здравеопазване. Защото то е част от националната сигурност, но няма нито един представител от нас в Съвета за национална сигурност. Може би неслучайно“, допълва д-р Шарков.

Той припомня, че децата имат право на един преглед годишно, имат право на четири дейности – кариеси, пулпити, периодонтити и екстракции на временни и постоянни зъби. 

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15