Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ваклуш" на Николай Василев – документален филм за духа

Снимка: @vaklush

Бунтовник през целия си живот, още през 1998 година Ваклуш Толев внася в ООН идеята си да има клауза не само за защита на правата на човека, но и за защита на душата му. Днес имаме възможност да гледаме филм, посветен на стогодишнината от рождението на тази интересна и загадъчна личност, една от малкото такива в България, за този духовен учител и мъдрец. Филм, който проследява житейския път и идеите на "Ваклуш".

"Той беше личност, която нямаше прегради в мисленето и идеите си", казва режисьорът Николай Василев, който прекарва двайсет години в заснемане на уникални документални кадри от живота на Ваклуш. Според него концепциите на мъдреца ще променят света. В своята същност те са истинско предизвикателство за нас, свикналите да живеем само с усещането за един живот и за една физическа реалност.

Ваклуш Толев твърди, че:
- злото не съществува, то е нееволюирало добро;
- няма страдание, има развитие, затова и човек всъщност е Бог в развитие, а не грешник;
- всички ние сме събожници – не братя и сестри, а духовни роднини и поради тази причина трябва да виждаме Бог в другия;
- трябва не само да имаме, но и да бъдем.

В тези идеи Ваклуш започва да вярва още докато е в политическите затвори, където години наред се опитват да го пречупят. Престоят му там обаче му е бил в услуга. Николай Василев си спомня, че първите думи, които чува от Ваклуш, са именно, че е благодарен за времето си в затвора и че именно той го е съхранил.

"Затворът всъщност е изиграл ключова драматургична роля в живота му, за да събуди онази вътрешна духoвност, която после превръща в учение, пише книги и изнася лекции", обяснява режисьорът.

Ваклуш Толев е богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика, но възприема себе си като човек без биография. Тъкмо това прави и създаването на филма за него нелека задача.

"Много трудно се прави документален филм за духа", казва още Николай Василев. Той се готви почти пет години само психически, за да влезе в архивите, натрупал през двайсетте години, в които снима Ваклуш. "Мога да кажа, че наистина беше предизвикателство, това е най-сложният ми, труден и важен филм за мен."

За цялото време на общуване, Ваклуш дава на режисьора свобода и идеи, които го местят толкова напред, че той вече няма убежна точка. Дава му и оптимизъм.

"Той беше в непрекъснато прозрение за нещата. Беше много интересно да наблюдаваш как един човек не е активен само в емоциите и мисълта си, а в това, което един мъдрец носи – прозрението. Той според мен няма нужда от това да бъде признат, той беше с усещане за мисия. Това, за което се радвам, е, че успях, а и съдбата ми даде тази възможност, да бъда толкова време около него и да видя, че има оптимизъм в бъдещето."

Николай Василев смята, че Ваклуш Толев е мъдрец, а не пророк, защото пророците всъщност са с ограничени възможности. Припомня и за какво реално говори духовният учител – за една нова духовна вълна, която е не само на любовта и на прошката, а на знанието и на мъдростта, която ни учи да не грешим. А знаменитата му фраза гласи, че "битката за човека привърши, време е да се води една нова битка за извеждане на Бога от човека".

Другата мисъл, която дава оптимизъм на съвремието, което търси само как да удовлетвори страстите си и да задоволи нуждите си, е: "Еволюцията няма за задача да създава благоденствие, а богове".

Повече за идеите на Ваклуш Толев – този обикновен, но и неземен човек, за това какви са обучителните процеси на душата и как филмът, който е едно метафизично преживяване, променя хората – чуйте от Николай Василев в звуковия файл.

Режисьорът даде интервю за "Артефир" по време на прожекцията на филма му "Ваклуш" в рамките на 39-ите Празници на изкуствата "Аполония".

Снимки - ФС на Ваклуш Толев

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Град Елена – възрожденски дух и вековни традиции

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена предаването "Нашият ден" пренася своите слушатели в град Елена – място, съхранило възрожденския дух и вековните традиции.  Светослав Петров , главен уредник в Музей на Възраждането, разказва за забележителностите, които биха развълнували посетителите на града. В Елена се намира вграденият в..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Милен Хальов с продължение на "Общежитие за чудовища"

Писателят и учител Милен Хальов написа продължение на фентъзи романа си "Общежитие за чудовища". Година след началото на историята вече е налице втората част на фантастичното приключение. Тя разказва за "Мракът на вампира" и запраща читателите от сърцето на винаги разноликия Студентски град към дълбоките гори на мистичните Родопи. Според автора..

публикувано на 21.05.24 в 08:05

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10