Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паоло Нани – един от най- великите клоуни в света с представления у нас

Снимка: paolonani.com

Италианският артист Паоло Нани, който живее и работи в Дания и е смятан за един от най-великите клоуни в света гостува за втори път на българска сцена. Зрителите ще видят заглавието "Писмото",на определяния от световната критика като гений и майстор на комедията с 8 авторски постановки и над 2000 представления. На 8-ми септември на сцената на Sofia Summer Fest зад музея "Земята и хората" в столицата и на 9 септември в лятно кино "Орфей" в Пловдив като част от Есенния салон на изкуствата, Паоло Нани кани всички свои почитатели и любители на комедията:

"Един добър актьор трябва добре да умее да използва и двете си маски – и плачещата и смешната. Така се оказва, че всички велики комични актьори, са и добри драматични актьори. Като например Джим Кери, Робин Уилямс. Те са съвършени и в двете области. В комедията е много важна мярката за време и моментът на изненадите. Моето представление "Писмото" се развива вече 31 години. Всеки път е различно обаче, защото аз много импровизирам, а и на мен би ми омръзнало, ако не е така. Много е важна връзката с публиката, всеки път го адаптирам спрямо публиката. Актьорът не се ражда актьор, разбира се, но трябва да имаш талант и разбира се да го развиваш със знания и нов опит."

Със семпла сценография, без специални ефекти и без думи е представлението "Писмото". Създадено през 1992 г. в сътрудничество с Нуло Факини, то гастролира в 43 държави. Представяно е 5 пъти на комедийния фестивал в Кьолн, 3 пъти на Лондонския фестивал на пантомимата, 2 пъти на фестивала Фриндж в Единбург. Носител е на първа награда United Slapstick – The European Comedy Award и Roner SurPris 2005. Паоло е известен със своя изключителен тайминг, забавен и прецизен език на тялото и майсторство в мимиката. Отдаден е и на преподавателска дейност. Води курсове, уъркшопи и майсторски класове по целия свят, като провежда и такъв в България, по покана на "Театър "Хенд"", с помощта на "Национален фонд "Култура"". Нани е носител на редица престижни награди, сред които European Comedy Award, Audience Award Festival Santo André, Honorrary Award на датската театрална асоциация.

Повече чуйте в разговора на Ангелина Грозева с италианският актьор Паоло Нани. В превод ще чуете Ивомир Игнатов от "Театър Хенд".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените

З а женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените, поглед, който срещаме върху билбордове, рекламни пана, публични пространства, корици на модни списания и къде ли още не… е разговорът на Еми Барух с Иваша Христова и Анна Папазова. В предаването ще чуете и гласа на Виолета Апостолова - Лети, която показа своята фотографска серия "БЛИЗО И..

публикувано на 01.07.24 в 09:45

Музите завладяват Созопол през юли

Лято, море и различни култури а ще се срещнат в Созопол на 18-ия Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" (от 5 юли до 15 юли) . Участниците, програмата и категориите в конкурсната програма представя в "Нашият ден" Яна Георгиева – част от екипа на фестивала. Фестивалът ще бъде открит на 5 юли с пъстро шествие по древните..

публикувано на 01.07.24 в 09:19

Никола Вандов с първа награда за цялостен принос към българския театър

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици. Обществото присъди Годишната си награда на уважавания театровед за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за..

публикувано на 30.06.24 в 12:15

Белият цвят на камъка в изложбата на Иван Русев

Изложбата на Иван Русев "Бяло" в галерия "Арте"  е част от събитията по повод 70-aта годишнина на автора.  Камерната експозиция включва 11 бели каменни пластики, 20 рисунки във вътрешното пространство и няколко по-големи скулптури в откритото пространство на галерията. Обединяващото е белият цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора...

публикувано на 30.06.24 в 08:50

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35