Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шепа песъчинки в джоба или последни морски моменти от лятото

| обновено на 12.09.23 в 11:33
Снимка: Галена Ковчазова

Случвало ли ви се е през зимата да търсите нещо в гардероба и от джобовете на някои летни къси панталони да се разпилеят стотици песъчинки, разказващи истории от лятото? Мигновено този златен прах ни води към спомените за изгреви и залези на морския бряг. Всеки един от тях - като малка капка спомен, съхранена във времето.

Спомен за миговете на надежда. А какво е човек без надежда?

И докато ни обзема носталгията, все по-бурното море на зимата ни кара да се съсредоточим и да се вгледаме в реалността на света, който ни обгръща. Да се замислим за ежедневието, изпълнено със смесица от радост и болка, насилие и солидарност, протести и контрапротести, природни стихии и човешка подкрепа – и всичко това би могло да се побере в джоба ни - като морските песъчинки.

Какво ни казва обаче това наше време? Изгубихме ли надеждата? Аз вярвам, че не сме. Човечеството показва ежедневно, че доброто съществува. Борим се смело срещу насилието, срещу несправедливостта и заедно ги побеждаваме. Случва се понякога и природата да ни разгроми, но ние отново с общи действия се справяме и продължаваме с надеждата напред.

Е, има едно нещо, което трудно преборваме – нашата човешка глупост. Тази, която ни кара да се качим пияни и дрогирани зад волана. Онова безразсъдство, което ни подтиква към жестокото физическо или психическо насилие. И онова плиткоумие, при което когато някой страда, ние подминаваме все едно проблемът не съществува и не сме ние тези, които ще се заемат с него. Да, тези песъчинки също изпадат от джоба ни. Те са малко по-тъмни от другите, но на фона на златния пясък, но стават съвсем незначителни за нас.

И все пак, независимо от предизвикателствата и грешките ни, има нещо, което ни прави хора, човеци. Това е нашата способност да учим и да растем, да се събуждаме от старите убеждения и да търсим по-добри начини да живеем. Всяко ново утро, като първите лъчи на изгрева, носи възможност за промяна и развитие.

Надеждата остава звездата, която насочва пътя ни. Тя ни кара да мечтаем за по-добро бъдеще и да работим за него. Надеждата е това вътрешно пламъче, което ни поддържа живи и ни води напред през трудностите.

И така, докато морето на времето и събитията в живота ни се движи, в джобовете на летните ни панталони ще има песъчинки – както златни, така и по-тъмни. Добре е да ги съхраняваме като наши уроци и спомени, за да се вдъхновяваме и растем. Така ще продължим да пътуваме през бурното море на живота, изживявайки всеки вълнуващ момент и се стремейки към по-добро утро. Кой знае – догодина тъмните песъчинки може да са по-малко.

Чуйте коментара в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетният ден на кариерата във Физическия факултет към СУ

Наука, образование и бизнес ще се срещнат във фоайето на Физическия факултет към СУ по време на Пролетния ден на кариерата във ФзФ (30 май) . В "Нашият ден" доц. д-р Владимир Божилов , зам.-декан на Факултета разказва за инициативата, чиято цел е да свърже работодатели и студенти, както и да покаже на бъдещите възпитаници възможностите за..

публикувано на 28.05.24 в 13:15

Отпадъкът – хибрид между природа и култура

Науката често се отнася до взаимовръзката ни с околния свят на всекидневно и дори на битово ниво. Отношението към боклука е показателно за ред характеристики на обществото. Всеки от нас има представа за "чистото общество" като подредено и напреднало и "мръсното общество" – затънало в проблеми и боклук. Дебатите по отношение на отпадъците мобилизират..

публикувано на 28.05.24 в 11:02
Иво Анев, Слава Савова, Георги Мъглов, Любо Стефанов, Радослав Чичев и Ивайло Захариев

Минералните бани и османското наследство

Минералните бани и османското наследство в България. Какво е културното, социалното и политическото значението на минералните бани днес? Заедно със Слава Савова, архитект и изследовател в Института за етнология и фолклористика на БАН, Любо Стефанов, сдружение "Княжевец", Иво Анев, икономист, специалист по водите. Георги Мъглов, гражданска инициатива..

публикувано на 28.05.24 в 08:50
Пламен Бейков

Балетът "Пожар" и мисията за възстановяване на Русенската опера

Балетът "Пожар" е амбициозен и провокативен проект, който директно адресира проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена Русенската опера след пожара през 2020 година. Тази продукция не само предизвиква публиката на Русе, но и всички институции и организации, от които зависи възстановяването на оперната сцена. Тя ще бъде представена..

обновено на 27.05.24 в 12:34