Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатите будители:

"Майстора и Япония" – по непознатите маршрути от живота и творчеството на Владимир Димитров-Майстора

Инж. Красимира Димитрова и доц. Вяра Николова (от ляво надясно)
Снимка: Личен архив - Красимира Димитрова

Епизод трети на рубриката "Непознатите будители" на програма "Христо Ботев" на БНР отвежда слушателите по непознатите маршрути от живота и творчеството на Владимир Димитров-Майстора с изследователките д-р инж. Красимира Димитрова, автор на инициативата "Дигитални посланици на Майстора", и с доц. д-р Вяра Николова от катедра "Японистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Дори и да нямаме потвърждение доколко Майсторът е познат в Япония, ще го направим известен в близките десетилетия, за да може и японският народ да опознае този забележителен талант", казва доц. д-р Вяра Николова.

Целта на проекта "Дигитални посланици на Майстора“ е проследяването на връзката между прочутия български художник и държавите, в които е оставил отпечатък с творчеството и живота си. Всеки един дигитален посланик трябваше да направи кратко видео – и да разкаже конкретно с какво Майстора е свързан с дадената локация.

Книгата "Непозната картина", чийто автор е инж. Красимира Димитрова излиза през 2021 г. е преведена на английски, немски и френски език. А във финална фаза е преводът на японски.

"Това е картина, която Майсторът подарява на моя прадядо, след като умира моделът, който е нарисуван на нея. Там в същност е Дафина, която е най-малката сестра на дядо ми. Тя е позната на публиката от картината "Българска мадона". Два месеца преди да почине, Майстора прави последния портрет и тази картина стои в продължение на 84 години в нашето жилище. От 2018 г.  картината вече е в постоянна експозиция в галерията в Кюстендил", посочва инж. Красимира Димитрова.

 Доц. д-р Вяра Николова, споделя,  че трима студенти от IV курс от катедра "Японистика" успешно се справили с превода. В момента върху редакцията му работи техен преподавател.

Широката българска общественост познава Майстора със жетварки и жетвари, както и с неговите картини от неговия силен период в Кюстендилския край. В италианския си период Васил Димитров – Майстора рисува много с туш. През 70-те и 80-те години на миналия век България и Япония са имали интензивен културен обмен и със сигурност негови творби за представени на японската книга. 

Според д-р инж. Красимира Димитрова трябва да сме отворени, защото има много неща, които остават като клишета и когато човек се поразрови научава интересни детайли за живота на тези будители.

Трябва да познаваме своята история, чрез будителите, казва в заключение доц. д-р Вяра Николова.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25