Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярни жени застават зад обектива с призив да пазим сърцето си

Обективът на фотографа Катя Танева е запечал 27 жени

17
Доц. д-р Красимира Христова – фотографска изложба "Лицата на женското сърце"
Снимка: Катя Танева

Ден преди Световния ден на сърцето, на 28 септември в 12.30 часа, в Галерия на открито на Столична община в парка пред НДК (в алеята до кино "Кабана") ще бъде открита фотографската изложба "Лицата на женското сърце".

Изложбата е част от XXVIII Световния конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика, който се провежда в София от 29 септември до 1 октомври, и има за цел чрез посланията на изкуството да повиши осведомеността за риска от сърдечносъдови заболявания сред жени, както и да насърчи превенцията. Изложбата е по идея на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова.

27 жени с различни професии, на различна възраст и етапи от живота, със своя лична история и личен мотив, застанаха пред обектива на Катя Танева. Жени, които попадат в рисковите групи за сърдечносъдови заболявания – жени по време на бременност, преди, по време и след менопауза, млади жени, жени, победили рака или се борят с рака в момента.

"Жените, трябва да провеждат профилактични прегледи и да обърнат внимание на сърцето си", казва д-р Габриела Алексова, мамолог.

Тя допълва, че сърцето може да бъде увредено при всяко едно заболяване, включително когато се лекува и рак на гърдата.

Жените са с по-висок риск за сърдечносъдово заболяване при следните състояния: усложнения при бременност, ранна менопауза под 45 г., синдром на поликистозните яйчници, системно възпаление, тютюнопушене, захарен диабет. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените.

Стресът от работата и в семейството при активните жени повишава риска от сърдечно заболяване, подобен на този на пушачка или жена с диабет.

Станислава Ганчева, актриса

Актрисата Станислава Ганчева споделя, че жените неглижират своето здраве, пазейки семейството, пазейки децата, да не тревожим майки и бащи. И някак си потискаме в себе си, ако има някакъв проблем, който е хубаво рано да бъде открит. Всяка една емоция – добра или лоша – се отразява на сърцето.

Основните послания на фотографската изложба са, че сърдечно-съдовите заболявания при жените могат да бъдат преодолени – чрез изкуство и творчество, медитативни и дихателни практики, ранна диагностика, тренировки и промяна на начина на живот – повече движение, рационално хранене, контрол на артериалната хипертония, холестерола и други.

"Вдъхновението дойде съвсем естествено и изложбата за женското сърце е непосредствено продължение на предишния ми проект "Флуидността на жената". 

Темата за жената е застъпена до голяма част в моето творчество. Естетиката, която носят жените и огромната любов, която имат да дадат на този свят. Всеки портрет, който заснехме, е индивидуален. Силен със своята лична история и мотив", посочва фотографът Катя Танева.

Художнички, спортистки, актриси, балерина, режисьорка, адвокатка, лекарки, преподавателки, психоложка, мениджърки, телевизионни водещи, ватманка, стюардеса…жени, които обичат професиите си и влагат сърцето си в своята работата. Сърцето, като емоционален център и свещено пространство в тялото, което ни свързва с космоса.

Чуйте подробности в звуковия файл.

Снимки – фотографска изложба "Лицата на женското сърце"

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26