Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сърцето през сезоните...

Проф. Арман Постаджиян в студиото на „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Една вечна тема – кардиологията, е в центъра на вниманието в поредния брой на "За здравето". Гостът Арман Постаджиян – професор, преподавател и един от лидерите на Българското кардиологично дружество, акцентира върху различните фенотипове на артериалната хипертония и проблемите, които високото кръвно налягане създава. Контролът върху стойностите, рационалното хранене и въздържането от употреба на много сол, са част от препоръките, направени от специалиста.

Твърде активна е аудиторията тази събота и сред многобройните въпроси се открояват тези за прилаганата терапия, честотата на пулса, режима на живот, възрастовите промени, свързани с левокамерни хипертрофии и други клапни проблеми. В познатия стил и практика "Не лекуваме от ефира, но помагаме" събеседникът отправя съвети към слушателите и препоръчва на всеки от тях консултация и преглед при специалист.

Опитният лекар, началник на Отделението по кардиология на столичната болница "Света Анна", отделя част от ефирното време на вродените малформации при децата, болестите на средната възраст, стареенето на сърцето и свързаните с това промени.

Обект на внимание и дискусия са влиянието на стреса и сезонните рискове за сърдечно болните, затлъстяването и като цяло метаболитният синдром, хипертонията и съдовите инциденти... Класическите и ендоваскуларните диагностични методи в кардиологията, коментирани от проф. Постаджиян, очертават и напредъка в развитието на кардиологичната наука и практика у нас и по света.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудото шоколад – Епизод пет: Дегустации и шокиращи шоколадови вкусове

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 02.01.25 в 17:10
Д-р Стефан Константинов

На здравния фронт – нищо ново!

Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..

публикувано на 02.01.25 в 15:14
Баку, Азербайджан

Особености на азербайджанския начин на живот

Азербайджан е гостоприемна страна. Към гостите там се отнасят като към близки роднини, освен това стриктно следват заветите на предците си и пазят националната култура от външни влияния.  Някои местни традиции изглеждат доста странни за туристите. Събрах онези от тях, които изненадват чужденците. Гостът е цар! В Азербайджан се..

публикувано на 01.01.25 в 10:06

Трапеза без виц не бива

Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..

публикувано на 31.12.24 в 16:35

Дубайският шоколад е най-търсен днес

Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...

публикувано на 31.12.24 в 12:15