Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ерудицията, интелектуалното съзряване и дистанцията

| Интервю
Атинската школа, Рафаело, 1509

За ерудицията, която не само образователните институции създават, както и за интелектуалното натрупване и за съзряването в познавателно отношение, за изграждането на среда, за ерудита, като лидер или аутсайдер, в ефира на "Нашият ден" коментират Стефан Гончаров, поет, докторант по литературна теория и кинокритик, и философът Валентин Калинов

Житейска история на Стефан Гончаров е на момче от краен квартал на София – "Люлин", където има  наркодилъри и много насилие. Момчето успява да премине през обикновено училище и гимназия и не е най-блестящият ученик в класа. Случайната среща с философска литературата го води в други посоки. Той може да говори за високо изкуство не само в литературата, а в киното и къде ли още не.

Стефан Гончаров

По думите му средата те научава да бъдеш толерантен към хора с много различни нужди, но и проблеми от образователна гледна точка.

"Притесняват ме хората, които имат агресивна симптоматика или които са шумни и не могат да стоят на едно място. Струва ми се, че ако всичките ни усилия отиваха вече в талантливите, някак си ще има една много тясна група от ерудити, които са скъсали връзката със своята среда", казва той.

И допълва, че е бил проблемен аутсайдер. Но с течение на времето се е превърнал в наивен интелектуалец. Прочитането на Достоевски преобръща светогледа му и започват да го тормозят типичните екзистенциални въпроси за живота и смъртта. Твърди, че интелектуалната работа е като всяка друга.

Стефан Гончаров припомня историята на един от учениците на френския философ Жак ДеридаБернар Стиглер, който в младежките си години е продавал наркотици и е бил осъждан за въоръжен грабеж на банка, и е лежал няколко години в затвора, където сериозно го заинтересовала феноменологията. След излизането си от затвора започва да сътрудничи на Жак Дерида, за да се превърне в един от големите изследователи на влиянието на дигитализацията върху развитието на обществото. Такива дискурси са абсолютно безценни.

В заключение той посочва, че трябва да разбием дистанцията между високо и ниско изкуство, не защото тя не съществува, а защото не работи добре.

Чуете подробности  в звуковия файл. 

 Как се случва интелектуалното израстване, коментира философът Валентин Калинов?

Валентин Калинов

"Въпросът как съм станал, това което съм станал, и защо страдам от това. Това е един въпрос, който Ницше поставя в "Несвоевременни размишленията" и той е достоен за размисъл", казва той.

По думите му интелектуалното израстване, както всяко израстване, е въпрос първо на време и второ въпрос на желание. Това едно типично тесногръдие и претенция, ерудицията създава. Тя е много добре окарикатурена в романа на Елиас Канети "Заслепенеито". Идеята за това, когато човек е прочел много книги, той всъщност има много ключове към света. Знанието на истински ерудирания човек е на човек, който ври и кипи. Това е знание на любопитството, на самосъзнанието, на себеизграждането и на самопроблематизирането

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40