Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преходи във времето – Роси Рос и Адам Фекете в Античен комплекс Сердика

Днес (5  декември) в античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" се открива изложбата на Роси Рос и Адам Фекете "Преходи във времето". Тя представя живописни творби и исторически макети. Авторите подбират творби, свързани и провокирани от мотото "Преходи във времето". 

В живописните платна се докосваме до началото и водата, като необходими за съществуването на живите организми, каквито са и въздухът, и земята. 

Роси Рос и Адам Фекете са творци с интерес към историята, умения в рисуването и вълнуващи с любовта към изкуството и хората. С въпроса какво се крие зад заглавието "Преходи във времето", започва разговорът с Адам Фекете.

Снимки – Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" и личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три изложби, три дни: Арх. Станчо Веков с юбилейна инициатива

По повод Световния ден на архитектурата, 7 октомври, и във връзка със своята 75-годишнина, доц. д-р арх. Станчо Веков представя уникалната "Юбилейна изложба х 3". Тя включва три различни експозиции , всяка със своите специфични теми и художествени акценти, които ще бъдат показани в три галерии във Варна в три последователни дни. Изложбата е..

публикувано на 07.10.24 в 11:04

Киното – като визуалната памет на нашето общество

Какво се случва в секундите живот между два кадъра? Там, където разноликият, чаровен, конфликтен, но и все пак любим свят на родната ни кинематография се развихря? Доц. Деян Статулов, кинокритик, сценарист, ръководител на сектор "Екранни изкуства" в Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, има отговор. Случват..

публикувано на 07.10.24 в 10:22

Владислав Христов с награда "Морето"

Националният литературен конкурс "Морето!" се проведе в Ахтопол за девети път. Журито – Митко Новков (председател), Ина Вълчанова и Ина Иванова удостои 12 автори. С творбите си участваха над 200 тази година.  Владислав Христов спечели първа награда в раздел "Поезия", а Юри Лазаров – в раздел "Проза". Сред останалите награди, връчени на 29 септември,..

публикувано на 07.10.24 в 08:35

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25