"Старата семейна рецепта, която ще ви дам, е от моята баба Мария и много си ги обичам и двете – и баба и нейната рецепта за Сушени пълнени чушки с ориз и картоф", ни пише Таня Гацинска от Враца.
Сваряваме 2 с.л. ориз, а 4 глави кромид лук се нарязват на ситно и се запържват в олио, след което се добавят и 6-7 настъргани на едро картофа. След като се запържат, лукът и картофите се смесват с вареният ориз. Сместа се разбърква, добавя се сол и подправки: магданоз, чубрица, копър.
Накисваме избушените чушки в топла вода и пълним с така приготвената плънка. След това слагаме тази вкуснотия във фурната и печем до готовност.
"Да ви е вкусно!", пожелава Таня и допълва: "Поне за нашето семейство е така – дори и след като моята баба вече не е между живите, но по този начин присъства сред нас! Добър апетит на всички, които приготвят тези пълнени чушки и весели празници!"
За втора поредна година в "Семейно радио" потърсихме "Старата семейна рецепта", скрита в пожълтелите листове на бабините тетрадки, в старите готварски книги в семейната библиотека или ароматна и вкусна на празничната трапеза във вашия дом. Съгласно регламента на конкурса колекционерът и изследовател на българската кулинарна традиция Марин Лесев..
Рецептата е от баба ми Флора Фискучева от село Гиген до река Дунав, където прекарвах ваканциите си, пише ни 82-годишната Лидия Йорданова. Тя е художник и член на Съюза на българските художници. Живее в София, но с все повече носталгия си спомня за прекрасните ваканции при баба край река Дунав, както и за прекрасните закуски, обеди и вечери в двора и..
"Етрополка съм. Нищо, че съм родена в Ботевград в една люта зима…" пише ни Стефка Хикова, която след броени дни празнува своя 70-годишен юбилей Стефка е библиотекар по професия и библиограф по душа. Обича да готви от дете и притежава над 100 готварски книги. Изпраща ни три стари етрополски рецепти, които е съхранила в семейството си и често..
"Поздравявам ви за чудесната инициатива "Старата семейна рецепта", пише ни Петрунка Димитрова. "Потърсих помощта на майка ми, която е жива готварска книга. Мама е и голяма къщовница. За всяка Коледа и Великден къщата грейва! Като по-млада намираше време и за любимото си хоби: да тъче черги, килими, китеници, да шие покривки… Златно сърце и златни..
Соня Капсъзова е кулинар и автор на книги, както и съпруга, майка на три деца и човек с усет за красотата във всичко, което ни заобикаля. Специално за нашата кулинарна радиокнига тя отваря старите тетрадки и попада на рецептата, на която пише: "Баба-локумки". Рецептата е включена и в книгата, която Соня пише в момента, но ще излезе от печат..
"Душата ми е стон" е историческа беседа, която ще пресъздаде духа на отминала София 111 години след последната вечер на Пейо Яворов и Лора Каравелова. T..
Дора Давидова – учителка, медицинска сестра и православна християнка – продължава своя вълнуващ разказ за пътуването по легендарния поклоннически път..
Тридневният фестивал за некомерсиална камерна съвременна музика "ТрансАрт" ще се проведе за пети път. Ще прозвучи съвременна музика от България и цял свят..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg