Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неравноделната душа" – режисьорски дебют на София Стойчева

7
Широ Ишидзака репетира българско хоро с японки

София СтойчеваНа 21 декември в Пловдив завърши 27-ото издание на най-стария и престижен фестивал за българско документално и анимационно кино "Златен ритон". В неговата конкурсна програма беше показан за първи път пред публика пълнометражният документален филм "Неравноделната душа" – дебют на журналиста София Стойчева. Тя е сценарист и режисьор на филма.

"Неравноделната душа" е разказ за чужденци от различни националности, посветили години от живота си в изучаването, популяризирането и запазването на българския фолклор.

Първоначално идеята започва като поредица от телевизионни репортажи, за да прерасне в пълнометражен документален филм, подкрепен от Националния филмов център и Столична програма "Култура". Оператори на филма са Огнян Калайджиев, Кирил Тасев и Пламен Гелинов. Той е сниман в Белгия, Германия, Швейцария, Съединените щати и България. Японските герои са снимани у нас.

Неравноделната душа - документален филм за чужденци, които носят България в сърцето си
Зад дебютната лента застава един от най-успешните продуценти в българското документално кино – Мартичка Божилова и нейната компания "Агитпроп".

"Неравноделната душа" е емоционален разказ за хора от различни националности, които нямат родови връзки с България и на Балканите, но са посветили години от живота си в изучаването на нашия фолклор. Сърцата им заиграват всеки път, когато се хванат на хорото, когато запеят народните песни и засвирят сложните за тях неравноделни ритми. Те се влюбват, обичат, живеят и страдат с тази музика. Търсят и намират сили в устоите на българската и балканска душа, сътворила тези жизнени и завладяващи ритми. В своите далечни страни тези хора са пренесли не само неравноделните ритми и фолклорната ни традиция, но и частица от българската душа.

Авторката на филма се опитва да разбере какво кара хората от най-богатите държави по света да идват в една от най-бедните страни на Балканите и да изучават нейните народни танци, да записват песни "от стари баби", да се учат да свирят на традиционни инструменти и да носят красивите български носии с огромна радост.

Ан и Ален Сансен - създали група Седянка в Лиеж, Белгия
Интересът към българския и балканския фолклор за част от героите на филма започва още по времето на Желязната завеса, когато пътуването до България е изключително трудно и те трябва да получат виза, за да дойдат. Сред тях е японецът Широ Ишидзака, който идва за първи път у нас през далечната 1978 година. Тук среща любовта на живота си – българката Нуша, танцьорка от Шопския ансамбъл, женят си и заминават за Япония, за да учат японците на български фолклор. Там през 1995 година те създават ансамбъл "Детелина" и група "Балкан", в които танцуват, свирят и пеят българска народна музика само японци. Широ продължава и до днес да води японци в България и да им предава любовта си към сложните неравноделни български ритми.

По време на Желязната завеса през 1979 година в Ню Йорк, САЩ, е създаден и ансамбъл "Босилек" за български народни танци от група американки, сред които е Катрин Спронгър. Днес тя учи на български хора млади българки, които са първо и второ поколение емигранти в Америка.

Катрин Спрингър - ръководител на ансамбъл Босилек в Ню Йорк, САЩ
Филмът ни пренася и в Швейцария, където преди повече от 30 години германецът Зиги Нагел и негови приятели швейцарци създават група "Седянка" за изпълнение на български и балкански фолклор. Името "Седянка" за групата си за български народни танци избират и Ан и Ален Сансен от Белгия. В продължение на 20 години в него танцуват белгийци и холандци и няколко българи емигранти. В наши дни съставът продължава да съществува под името "Българска душа".

Сред героите на филма са младите германци от група "Люти хора" – Берлин. През 2022 година те честваха 20-годишен юбилей. Освен че свирят на живо всяка седмица на Балканските танцови вечери в Берлин, те са канени да свирят и на немски сватби, където гостите се залавят за ръце и танцуват "Право хоро" и "Рипни, Калинке".

Това са само част от героите на документалния филм "Неравноделната душа", които, макар и далече от тук, носят нашия фолклор и България в сърцето си. Официалната премиерата на лентата ще е през март 2024 година на кинофестивала София филм фест.

Чуйте интервюто със София Стойчева в прикачения файл.

Снимки: кадри от филма "Неравноделната душа"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50

RBG – червено, зелено и синьо

На 17 май, петък , от 19:00 ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София ще бъде представен танцовият спектакъл RGB. RGB е повече от танцово представление, това е спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда. Магията на светлината е основният вдъхновител на хореографите и танцьорите в..

публикувано на 15.05.24 в 17:10
 Георги Връбчев

Сборник от поетични опуси, посветени на България

Последната книга на Георги Връбчев "На Майка България" е сборник от поетични опуси, посветени на България, българския народ и българската нация.  Включва творби като "На Иван Вазов", "На Свети Княз Борис Първи", "На Христо Ботев", "На Цар Симеон Велики", "На Свети Климент Охридски", "На Димчо Дебелянов", заглавното "На Майка България" и още..

публикувано на 15.05.24 в 16:29

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22