Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постановката "Луцифер" и порочният свят

4
Боян Арсов
Снимка: Петър Петров

Най-новото заглавие в репертоара на Сатиричния театър "Алеко Константинов" е моноспектакълът на актьора Боян Арсов "Луцифер" от съвременния испански драматург Хосе Варлета.

Авторът Хосе Варлета споделя, за своя текст, че той е:

"Едно кабаре, един букет от богохулство. Преди време едно съмнение пърхаше в главата ми: разбираме ли реалната необходимост от съществуването на злото? И търсейки отговора на този въпрос, се роди идеята за "Искам думата", изхождайки от религиозното схващане, че е необходим един виновник за всичко лошо случващо се в света.

А какво би се случило, ако Ева не беше яла от забранения плод, след като е била изкушена от Него? За християнството това е началото на човечеството, но ако "змията" не съществуваше в това уравнение, къде щяхме да бъдем ние сега? 

И тъй като би било трудно да потърся директно обяснение от Бога за това, още повече и не вярвайки в неговото съществуване, реших да напиша този текст, за да докажа създаването на дявола и на бащата на лъжите, който според написаното й е необходим също толкова, колкото и неговият антагонист. Още повече, че можем да отидем на небето, само ако сме правили добро, но ако не съществува злото, как ще измерваме доброто?"


За режисьора Николай Младенов "Луцифер е намигане към святото и идва да ни каже, че несвятото е органична необходимост, за да съществуваме пълноценно в този така порочен свят. Луцифер е забавен кабаретен негодник, който с хумора си ще свидетелства от първо лице, за да докаже на света, че трябва да го заобичаме и да си дадем сметка, че вкусът от истинския живот е и горчив, и много сладък, а пътят е непрестанното ходене по ръба на острието."

Надя Атанасова се срещна с режисьора Николай Младенов.

Чуйте интервюто в прикачения файл.

Снимки: Петър Петров

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50

RBG – червено, зелено и синьо

На 17 май, петък , от 19:00 ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София ще бъде представен танцовият спектакъл RGB. RGB е повече от танцово представление, това е спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда. Магията на светлината е основният вдъхновител на хореографите и танцьорите в..

публикувано на 15.05.24 в 17:10
 Георги Връбчев

Сборник от поетични опуси, посветени на България

Последната книга на Георги Връбчев "На Майка България" е сборник от поетични опуси, посветени на България, българския народ и българската нация.  Включва творби като "На Иван Вазов", "На Свети Княз Борис Първи", "На Христо Ботев", "На Цар Симеон Велики", "На Свети Климент Охридски", "На Димчо Дебелянов", заглавното "На Майка България" и още..

публикувано на 15.05.24 в 16:29

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22