Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят филм за олимпийската титла на ансамбъла ни по художествена гимнастика от Токио

| обновено на 15.01.24 в 11:19
Ансамбълът със златните медали от Токио.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската федерация по художествена гимнастика ще представи официално документалния сериал на Андрей Андонов „ПЪТЯТ“. Филмът е свръзан със спечелването на олимпийската титла от българския ансамбъл на Игрите в Токио през 2021 година.

Премиерата е на днешния 15 януари  от 19:00 ч. в Народен театър "Иван Вазов". Филмът е изградена от автентични кадри, съчетаващи интригуващи истории и вълнуващи моменти свързани с пътя на българските олимпийски шампионки към златния олимпийски медал от Токио 2020. Историята изобилства от невиждани до момента мигове от Япония по време на Ковид пандемията, но и от "кухнята" на националния отбор по художествена гимнастика.

Сериалът "Пътят" ще се излъчва от 20 януари всяка събота от 15:00 часа по bTV. Периодът на излъчване е през януари, февруари и март, както и непосредствено преди летните олимпийски игри в Париж 2024.

Премиерата на сериала ще бъде само с покани. Местата в Народен театър "Иван Вазов" се заемат до 18:45 часа на 15.01.2024 година. В ефира на “Нашият ден” режисьорът Андрей Андонов сподели кои са спред него най-важните моменти при изгражаднето на филма. По негови думи идеята се ражда за три години.

Андонов казва, че не се е намесвал, не съм режисирал, не съм ги карал да говорят нищо, да снимат нищо. Истинското документално кино е това.

"До последно се променяше историята и формата. Първоначалната идея беше да се направи едно малко филмче, което да остане като спомен за Българската федерация по художествена гимнастика за тяхното пътуване и участие в олимпиийските игри в Токио през 2021-ва година“, разказва той в интервюто.

Разказва още, че самите участници го снимат с личните си телефони. Казва още, че самата историята се променя от само себе си и започва да става много сериозна с това как се развива самата олимпиада. Те снимат и му изпращат съдържанието всеки ден. Подчертава, че снимат 25 дни с телефоните, а той сваля съдържанието. 

Разказва още, че най-много снима официалния фотограф на Българската федерация по художествена гимнастика - Ана Недкова, "която снима, както видеа, така и снимков материал". Тя е и основният оператор, "но всеки, който снима праща материал", посочва още.

Чуйте подробности за събитието в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30