Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Визуален пътеводител" или психология в образ и текст

Владимир Полеганов и водещият на предаването "Нашият ден"
Снимка: БНР

Психоанализата, като сложна област на психологията и психотерапията, често се изглежда като мистериозен свят, достъпен само за специалисти и тези, които са готови да прекарат години в учене и изследване на темата. Въпреки това, наскоро публикуваният визуален пътеводител "Въведение в психоанализата" от Айвън Уорд и Оскар Зарате се опитва да разбере този вълнуващ свят на анализа и размислите зад него, и да го представи на по-широка аудитория.

Тази книга, която е втората от поредицата, наречена "Визуални пътеводители", представлява комбинация между текст и образи в компактно и удобно за четене тяло. Тя е разработена с цел да бъде достъпна за всеки, независимо от степента на знания, която има в областта на психоанализата. 

В разговор с преводача на книгата Владимир Полеганов, в ефира на "Нашият ден", разбираме по-добре как този визуален пътеводител ни отвежда в света на психоанализата.

В предаването Владимир Полеганов споделя, че книгата не е прекалено обемна и се чете лесно и приятно. Този факт сам по себе си я прави достъпна за широка аудитория. Но какво точно можем да очакваме да научим от нея? Визуалният пътеводител покрива цялата история на психоанализата, започвайки от самото му начало и стигайки до почти наши дни. Това включва всички трансформации, спорове, и влияния на психоанализата в други области на знанието и културата.

По думите на Полеганов един от предизвикателствата пред преводача на тази книга е липсата на утвърден речник в областта на психоанализата. Този факт затруднява превода на някои изрази и понятия, които не са стандартизирани или имат няколко варианта на превод. Освен това, обемът на информацията е огромен, и преводачът трябва да бъде внимателен да запази яснотата и краткостта на оригинала, без да се налага да поставя множество бележки под линия, които биха разваляли визуалната устойчивост на книгата.

Въпреки тези предизвикателства "Въведение в психоанализата" се явява важен ресурс за всички, които се интересуват от психоанализата и нейното влияние върху съвременната психология и култура. Този визуален пътеводител предоставя уникален шанс за читателите да разберат основите на психоанализата и да се запознаят с нейната вълнуваща история.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочихме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включи и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата, разговаряхме в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на..

обновено на 20.05.24 в 10:44
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00