Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Черешово за пореден път отбелязаха Дядовден (видео)

| обновено на 22.01.24 в 10:47

Ден след като цяла България отбеляза Бабинден по стар стил, Русенското село Черешово се готви за честването на Дядовден за 37 поредна година. Този уникален празник, който първоначално бе създаден като мъжки, привлича вниманието на местните жители и гости. За да разберем повече за този традиционния ден и подготовката за него, в "Нашият ден" разговаряхме с Валентин Петров, който беше избран за главен дядо на тазгодишния Дядовден.

Празникът е уникален и се чества само в Черешово, като се почита по специфичен начин. Валентин Петров сподели: "Този празник е единственият у нас, доколкото зная, не се празнува на друго място. По този начин почитаме паметта на нашите предци".

Той разкри също, че селото се гордее с традицията си да избира дядо всеки път. "Дядото трябва да отговаря на няколко критерия – да е местен жител, да не е външен, да има внуци и правнуци, да бъде добър човек и да има активна обществена дейност. Тази година аз бях избран за дядо и с нетърпение очаквам да служа на селото", казва Валентин.

Дядовденът в Черешово е традиционен празник, който съществува от далечната 1957 година, като Валентин Петров е негов връстник. Въпреки че следва след Бабинден и се чества като мъжки празник, Дядовденът има собствени обичаи и традиции. Хората се събират на мегдана и отиват с музиката до къщата на дядото, където той ги почерпва за добре дошли. След това се изиграва традиционното хоро, след което дядото се води с каручка до селската чешма, където измива лицето си.

След тази символична ритуална част на празника, хората се завръщат в центъра на селото, където продължават с песни, музика и танци. Тази част от тържеството обикновено започва в 11:00 часа сутринта и продължава, доколкото гостите са готови да се забавляват.

Дядовденът в Черешово е важен не само за местните жители, но и за традициите и културата на региона. Празникът дава възможност на хората да се обединят, да се насладят на богатата българска кухня и да продължат да предават тези ценни традиции на следващите поколения.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


Видео: БГНЕС 

По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йорданската асоциация на завършилите български университети – партньор в бизнеса и образованието

На 12 август се отбелязва Международният ден на младежта, приет с резолюция на ООН от 1999 година. Датата е посветена на диалога между младежите от различни култури, както и на обмена на опит между поколенията. В това издание на "Нашият ден" говорим именно за такъв диалог – постигнат с образование в България. От 60-те години на ХХ век до..

публикувано на 12.08.25 в 10:40

Ловеч празнува Международния ден на младежта с поредица от събития

На 12 август 2025 г. в Ловеч ще се проведе поредица от събития по повод Международния ден на младежта, посветени на активността, забавлението и изявата на младите хора. Празничната програма ще започне в 10:00 ч. на пл. "Екзарх Йосиф I" със състезание с велосипеди и тротинетки, като записването за участие ще започне в 09:30 ч. Участниците ще се..

публикувано на 12.08.25 в 10:07
Снимката е илюстративна

Ловците в действие!

Тази неделя ловно-рибарското предаване "И рибар съм, и ловец съм" бе посветено на откриването на ловния сезон. Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев анализират заповедта, изпратена до регионалните дирекции по горите, държавните предприятия и ловни сдружения. Слушателите ще научат много и за предварителната подготовка на ловците, както и за..

публикувано на 11.08.25 в 16:00

Децата и дигиталната сигурност

Проектът "Дигитални деца" спечели първа награда за "Проект на годината 2024" на фондация "Лале". В "Нашият ден" разговаряме с Яна Алексиева , координатор на Националния център за безопасен интернет – за дигиталната сигурност на децата, ролята на възрастните и какви решения предлага награденият проект. Конкурсът "Проект на годината" –..

публикувано на 11.08.25 в 10:44

Курс по сиренарство

Все по-решаващо важно е малките животновъдни ферми да могат сами да преработват млякото си по наредба 26. Това е само една от причините фондация "Пендара" да се включи в организирането на курс по сиренарство, който ще се проведе през октомври в гр. София. Основен лектор в този курс е биологът Цветан Димитров, производителят на зеленото сирене от..

публикувано на 10.08.25 в 08:55