Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"МузеяТ" или как се превръщат спомени в причудливи животни

| обновено на 23.01.24 в 08:23

Арт галерията "Сердика" в столицата се превърна във впечатляваща сцена на изкуството, благодарение на изложбата "МузеяТ", организирана от художничката Альона Петришка. Експозицията представя по уникален начин човешките спомени, превърнати в животни. 

Изложбата е открита на 16 януари и ще продължи до 10 февруари. Тя предоставя възможността да се потопят в света на художническата визия на Альона Петришка, която съчетава иновативни техники и материали, за да създаде човешките спомени с животински форми и сътвори оригинални творби.

Альона Петришка споделя в интервю за предаването Terra Култура, че идеята за изложбата е била спонтанна.

"Това е музей от човешки спомени, преобразени в животни. Вълнувам се от дивата природа и се получи някаква еклектика между човешкото и животинското. За мен това беше огромна терапия, тъй като дълги години се занимавам с по-друг вид картини. Имах нужда малко да си почина и да направя нещо ново", разказва авторката.

За реализацията на този амбициозен проект художничката получава помощта на приятели, познати и случайни хора, които събират разнообразни предмети, съдържащи лични интимни спомени. Те включват всякакви неща - от любовни писма и гривни до фотографии и сувенири. След като се сдобива с тези съкровища, Альона Петришка ги превръща в удивителни животински създания.

"Има много интимни запазени човешки спомени, каквито всеки един от нас има и няма как да изхвърли и ги прибира дълбоко в чекмеджето. След како се сдобих с тях малко се шокирах, чудейки се какво ще правя всичко това, как ще ги превърна в изложба. Галеристката ми даде пълна свобода да правя каквото си искам, реших да направя музей на тези хора, защото това са скрити неща, които не можем да изхвърлим. Пазим с години любовните си писма, докато не дойде друг да ги изчисти след нас", споделя в разговора тя.

Альона Петришка се надява, че след завършването на изложбата тези невероятни съкровища ще намерят нови собственици, които ще ценят стойността и значението им.

"Надявам се музеят да си намери нови собственици. Интересно е да видим дали хората ще си познаят съкровищата. Искам да видя дали ще си намерят спомена вътре в тези същества", казва още тя.

Спомените са неща, които не можем да изхвърлим, а  "МузеяТ" на Альона Петришка успя да ги превърне в изкуство, на което всеки може да се наслади.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Альона Петришка е е художник – сценограф с интереси в областта на живописта, текстила, модата и асамблажа. Завършила е Художествена гимназия "Акад. Илия Петров", специалност "Графика" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Моден дизайн". Автор е на три самостоятелни изложби, а през годините е участвала в общи експозиции и пленери. 

Снимки: Галерия “Сердика“
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07

Българската култура в Айндховен, Нидерландия: Мисия с потенциал

Айндховен е един от най-високотехнологичните градове в Нидерландия, където диаспората на българите се разраства стремително. За Българския културен хъб и българската секция в библиотеката на Айндховен в "Нашият ден" разказват Иван Узунов и Диана Узунова , които ръководят двете интересни инициативи заедно с други доброволци.   "Български..

публикувано на 25.06.24 в 10:13

Антон Угринов с клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ

Режисьорът и актьор Антон Угринов за първи път ще бъде художествен ръководител на клас по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. "Над 20 години преподавам в НАТФИЗ актьорско за драматичен театър и режисура, но до този момент съм бил асистент, бил съм в класовете на проф. Атанас Атанасов, на проф. Стефан Данаилов. Това ще бъде моят..

публикувано на 25.06.24 в 09:25
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: За "Изборът" и младата поезия

В "Нашият ден" гостува поетесата, писателка и преводачка Кристин Димитрова , върху чийто разказ "Изборът" българските деца писаха на изпита за НВО по БЕЛ. Димитрова е носител на почти всички големи национални литературни награди, автор на романи, разкази, пътеписи и поезия. Нейно дело са блестящите преводи на творби от Джон Дън и Луис Карол, за..

публикувано на 25.06.24 в 09:03
Гео Калев (вляво) и Радослав Чичев

Какво е Цирколюция?

Какво е Цирколюция? Завъртане, игра на думи, игра с топки, а най-вече популяризирането на съвременния цирк. Тазгодишното 13-о издание на фестивала за съвременен цирк Мини арт фест се нарича "Цирколюция".  Това е единствен по рода си фестивал в България за съвременен цирк, спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум –..

публикувано на 24.06.24 в 16:15