Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманистът Явор Иванов: Българо-ирландски паралели

Българско училище "Райна Княгиня" в Дъблин
Снимка: БТА

Тревожните демографски проблеми у нас през призмата на един българин – историк, педагог, здравен работник и хуманист, който живее в Ирландия. В ефира на предаването "Нашият ден" гост е Явор Иванов, за да говори за историческите, културните и социалните паралели между две, наглед далечни страни – България и Ирландия. 

Сънародникът ни, освен автор на различни публикации в историческата и в социалната сфера, е и преподавател в българското училище "Райна Княгиня" в Дъблин. В началото на  разговора той изгражда исторически мост между двете държави. Връзката между България и Ирландия има дълбоки корени, казва историкът. Като пример посочва факта, че първото име на сегашната ни столица, Сердика, произлиза от името на келтското племе серди, което основава селище на тази територия.

Иванов се спира и на историческите връзки в един по-късен период преди и след Освобождението. Като пример за личност, затвърдила  българо-ирландското приятелство, гостът посочва ирландския филантроп Пиърс О‘Махони – създател на първото сиропиталище в София. Иванов разказва, че ирландецът, заедно с Уилям Гладстон, защитава българската кауза в Британския парламент по времето на Априлското въстание. По-късно, след Илинденско-Преображенското въстание, филантропът осиновява сираците от Източна Тракия и Македония. "Благодарността е изключително важна и този човек заслужава паметник", смята Явор Иванов.

Според госта на предаването близостта между двата народа се корени в сходната трагична история. Ирландия, подобно на България, цели 700 години е под владичеството на Великобритания, като успява да преодолее множество унижения и опити за културно обезличаване, обяснява Иванов.

Според сънародника ни в по-съвременната си история Ирландия би могла да служи за пример на страната ни при решаването на задълбочаващата се демографска криза. Иванов разказва как в средата на миналия век, по времето на Шон Ламас като министър-председател и с помощта на финансовата експертиза на Томас Уитакър, Ирландия постепенно, но сигурно възвръща икономическата си сила. Българинът отдава този демографски и политически възход на образованието, привличането на световни инвестиции и добрата инфраструктура, които остават приоритет за страната и до ден-днешен.

Иванов, който живее в Ирландия със семейството си, желае да види една България, в която има политическа воля за работеща съдебна система, повече работна ръка и икономически инвестиции.

За работата си като учител по история в българското училище в  Дъблин Явор Иванов споделя: "Като преподавател по история, е много важно как ще преподадеш българската история, как ще я сервираш на децата. Трябва да го правиш със страст, с едно патриотично чувство, защото децата усещат всичко. Те усещат повече от възрастните, когато ги лъжеш."  Ето защо за него е важна интонацията, с която говори както за героизма, така и за трагичните моменти от историята, в които народът е проявил сила.

На финала на разговора Явор Иванов пожелава на слушателите на предаването да не губят надежда.

Можете да чуете целия разговор в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20