Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Керана Ангелова с нова стихосбирка "Звезди и белези"

Керана Ангелова е автор на 18 книги с поезия и проза. Сред най-известните ѝ отличени романи са: "Елада Пиньо и времето", "Слънчогледи за Мария", "Улицата на пеперудите" а стиховете ѝ са публикувани в Холандия, САЩ, Русия, Македония, Румъния, Италия и Грузия и др.

Наскоро стана ясно, че преводът на романа ѝ "Слънчогледи за Мария" в Швейцария вече е приключил, а заглавието е в пролетната програма на швейцарско издателство и ще излезе на 15 май.

Припомняме, че преди две години преводът на "Слънчогледи за Мария" спечели първа награда и субсидия в литературен конкурс в Швейцария. А немскоезичният превод на друга нейна книга – "Елада Пиньо и времето", както представянето на този роман в "Кауфлойтен култура" в Цюрих, най-старият и изключително престижен европейски център за срещи на писатели от цял свят – бе посрещнат с истински интерес към книгата и към българската литература. "Елада Пиньо и времето" участва и на Панаира на книгата във Виена. А откъси от романа "Слънчогледи за Мария" бяха публикувани в швейцарския годишник за литература "Висверса", който излиза на немски, френски и италиански език и където за пръв път обстойно бе представена книга на автор от Източна Европа.

Намираме Керана Ангелова в дома ѝ, в спокойствието край морето, където тя обича да твори. Поканата е да ни представи в "Артефир" най-новата си стихосбирка "Звезди и белези", веднага след премиерата в Градската художествена галерия на Бургас. 

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева с поетесата.


След време
Времето ще затвори раните.
Ще останат белези, ръбове и релефи.
Ще заприличат на цветя,
пеперуди, треви и звезди.
Колко красиво си живяла,
детето ми, колко прекрасно,
ще възкликне Отец ни,
когато настъпи часът и той
ме посрещне.
Колко красива си станала отвън
и отвътре.
                             Керана Ангелова
Снимки: личен арив

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"В Двореца" за 21-ви път

21-вото издание на един от най-престижните международни фестивали за късометражно кино "В Двореца" (In the Palace) ще се проведе от 29 юни до 6 юли  в град Перник.  Програмата включва 165 филма от цял свят, които ще се борят за наградите в различни категории, определени от международно жури и публиката. Българските късометражни филми, които ще..

публикувано на 27.06.24 в 17:48

Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" се откри в НДК

По инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова на 27 юни в зала 6 на НДК в София започна Международният форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Форумът се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националната научна програма "За развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина". В него..

публикувано на 27.06.24 в 16:36

Творческата лаборатория за млади хореографи "Хелиос" в София

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отново е домакин на поредното трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи "Хелиос" . Проектът има за цел да представи новото поколение съвременни български хореографи и да насърчи тяхното творческо и иновативно мислене в сферата на съвременния танц. До момента в..

публикувано на 27.06.24 в 13:35

Фестивал "Пясъчни творения" с осмо издание в Балчик

На 6 юли плажът "Двореца" в Балчик – в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, ще стане домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Участниците ще имат на разположение един час, за да сътворят най-красивото, на което са способни, от пясък и с дарове на морето, а жури от професионалисти в областта на културата и..

публикувано на 27.06.24 в 11:51

Литературен гид: Какво да четем през лятото?

Водещият на "Нашият ден" Светлозар Желев влиза в ролята на литературен гид, за да предложи на слушателите няколко книги, които обещават леко, любопитно и вълнуващо лято . След наситеното с напрежение първо полугодие може би е необходим плавен преход към безгрижието на ваканционните дни. Чудесно средство за неговото осъществяване е новото..

публикувано на 27.06.24 в 09:08