Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Портретът на Дориан Грей" с премиера в Габрово (видео)

Снимка: @theatregabrovo

"Портретът на Дориан Грей" е премиерното заглавие в афиша на Габровския драматичен театър "Рачо Стоянов". Прочутият роман на Оскар Уайлд оживява на сцената под режисурата на Веселка Кунчева. Неин е и драматургичният вариант, в съавторство с Полина Христова.

Акцентът в сценичния прочит е откъсването на душата от плътта и как ние го правим в желанието си да увековечим тленността си – да се вкопчим в нея, тя да не приключва, да не си отива. Така постепенно започваме да губим душите си, сподели в "Артефир" Веселка Кунчева.

"Темата за битката между плътта и душата, разбира се, е вечна тема. Но особено в съвремието ни, това, което наблюдавам в света, в който живеем, все повече са изкушенията за плътта и все по-малко са изкушенията за духовността. Храната, която даваме на плътта си, е в огромни количества в сравнение с храната, която даваме на душите си. Наистина сякаш рискуваме да удавим душите си, да ги погубим някъде там, измежду консумацията.

Абсолютно навсякъде можем да открием съвременните проявления на Дориан Грей, във всички сфери на живота. Дориан Грей е символ на себелюбието, на тоталната липса на емпатия, на концентрацията само и единствено в плътското, и отрицанието на духовността.

Чрез този спектакъл бих искала някак си човек да се замисли над това какво прави с душата си, къде е тя в момента – в джоба ли е, забравена в някой шлифер ли е, в чантата ли е, все още ли е тука, вътре в него. Това е единственият въпрос, който бих искала някак си да дам на зрителите".


В представлението участва почти цялата трупа на Габровския театър, както и двама гост актьори – Благовест Мицев (в ролята на Дориан Грей) и Цвети Пеняшки (в ролята на Лорд Хенри Уотън). Димо Димов влиза в ролята на художника на портрета – Базил Холуърд. В актьорския състав са още: Мелин Ердинч, Таня Йоргова, Надежда Петкова, Атанас Димитров-Фози, Александър Андреев, Виолина Доцева, Адриана Димова, Дилян Николов, Добринка Тосева, Магдалена Славчева, Поля Йорданова.

Сценографията и костюмите са дело на Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов, хореограф – Явор Кунчев.

Премиерните представления са на 1 и 2 февруари.

На 27 февруари спектакълът ще се изиграе отново в Габрово и веднага потегля на турне. Още през февруари ще гостува в Ловеч, а през следващите месеци са планирани представления в Бургас, Варна, Народен театър "Иван Вазов" - София, Русе, Стара Загора и други градове в страната.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03