Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването

адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването. Това е темата на "Законът и Темида". Коментират я Тодор Тодоров – криминалист и графолог, автор на книгата "Защо ме е родил баща ми" и адв. Елка Пороминска – председател на Асоциацията за жените адвокати, и двамата са дългогодишни консултанти на предаването.  

Райна Дамяни – д-р по културология и обществени комуникации, художник, арт и пиар експерт, популярен журналист с лична история по темата, споделя:

"Темата е с изключителна актуалност повече от всякога. Аз съм и родов терапевт – аз разбрах, че съм осиновена именно чрез метода на родовата терапия и тази терапия, разкривайки моето осиновяване, отвори нови страници в моя живот, посочи ми нови пътища, промени ме. Колкото по-зрял е човек, толкова трансформацията е по-дълбока, много осезаема, оказва влияние дори на чисто физическото и здравословното състояние."

Райна Дамяни подчерта, че всеки, който тръгва по нейния път, трябва първо да поиска копие от своя акт за раждане. "Дълбоко пазена тайна е разболяваща. Хората масово не разбират, но когато си откъснат – като информация, като енергия, като потекло и социален статус от родовата система и корен, на който така или иначе принадлежиш, тогава съдбата ти се променя – искаш или не."

Криминологът Тодор Тодоров разказа за своята книга, която третира темата и е по действителен случай. Той обясни, че не е очаквал въобще да се промени Семейният кодекс в частта "Осиновяване". 

"Каузата при мен е да се премахне тайната на осиновяването. Посветил съм ѝ над 10 години. В края на миналата година Семейният кодекс се промени в тази посока, зарадвах се, но се и учудих на определени неща. Основната правна последица е това, че се облекчава процесът по това осиновеният да научи за своя произход – кои са неговите родители. Сега въвеждат единен архив на осиновителите и това ще стане само с едно заявление." 

Тодоров е категоричен, че съществуващите институции още не са готови и трябва да мине известно време.

Адв. Елка Пороминска коментира:

"Основният въпрос, който от години седи пред българските съдилища, проблем най-вече за гражданите, е във връзка с доказване на важни съществени причини, които налагат разкриване на тайната на осиновяването. Ако се върнем назад във времето – още през 1961 г. такава тайна не е съществувала в тогава действащите нормативни уредби. Но в един момент по социалистическо време се решава, че е много важно и съществено да бъдат защитени интересите на всички страни - участници в тази съдебна процедура. Тогава са решили, че тайната има роля да предпази информация, която е вредна или може да бъде вредна и за трите страни. В крайна сметка в тази уредба се залага, че трябва да се пази тази тайна. 

Затрудняването на възможността всяко дете да потърси своята идентичност, като разбере кои са неговите рождени родители, не бива и не може все още да остане така неуредено. Това беше направено с измененията на Семейния кодекс от миналата година в тази част по чл. 105, където тази тайна се премахва, защото се установява, че всеки осиновен или неговите низходящи имат право да узнаят кои са им рождените предци. Очевидно има положителни страни на тези промени, за да може да се научат какви евентуални заболявания има в рода, да се предотврати евентуално кръвосмешение и др.

Също така българското законодателство не бива да е в противоречие със законодателството на Европейския съюз, изисквания на ООН, конвенции за правата на човека, конвенции за правата на детето и всичко останало."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19