Мелнишко вино и богата фолклорна програма. Как премина 12-ото издание на виненото изложение в Мелник "Златен грозд" и кой грабна приза за най-добро домашно вино в категориите вино от "Широка мелнишка лоза" и вино "Букет" – разговор с кмета на град Мелник Сашо Филипов в "Нашият ден".
Кметът определя тазгодишното издание на фестивала в Мелник като най-успешното досега. По неговите думи от година на година събитието се надгражда и става все по-популярно. Филипов разказва, че във фестивала участие вземат много местни производители на домашно вино, а жури са трима сомелиери от избите в региона. Участниците тази година са демонстрирали много високо ниво въпреки слабата реколта от миналата година.
"Доброто домашно вино започва сега, от Трифон Зарезан. После – копаене, гледане, много любов и малко Божия помощ" – това е, според Филипов, тайната на хубавото вино. Да е зряло и хубаво гроздето, да се съхранява правилно в перфектен съд – са другите важни елементи в процеса.
Кметът на града съобщава и имената на отличените на фестивала винари.
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:
На върха на Гергьовден доц. д-р Соня Алексиева, PR експерт и член на Управителния съвет на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма е гост на предаването "Terra Култура". В него тя представя важността на този ден в българския културен календар и неговата роля за културния туризъм. По думите на доц. Алексиева, около 200 000 българи..
"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари." Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото..
В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..
Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..
Срещаме се в София ден преди годишното събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час", в което е поканена като лектор. Историята на личния..
"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито..
Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg