Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как премина виненото изложение в Мелник "Златен грозд" тази година?

Снимка: Община Сандански/Фейсбук

Мелнишко вино и богата фолклорна програма. Как премина 12-ото издание на виненото изложение в Мелник "Златен грозд" и кой грабна приза за най-добро домашно вино в категориите вино от "Широка мелнишка лоза" и вино "Букет" – разговор с кмета на град Мелник Сашо Филипов в "Нашият ден".

Кметът определя тазгодишното издание на фестивала в Мелник като най-успешното досега. По неговите думи от година на година събитието се надгражда и става все по-популярно. Филипов разказва, че във фестивала участие вземат много местни производители на домашно вино, а жури са трима сомелиери от избите в региона. Участниците тази година са демонстрирали много високо ниво въпреки слабата реколта от миналата година.

"Доброто домашно вино започва сега, от Трифон Зарезан. После – копаене, гледане, много любов и малко Божия помощ" – това е, според Филипов, тайната на хубавото вино. Да е зряло и хубаво гроздето, да се съхранява правилно в перфектен съд – са другите важни елементи в процеса. 

Кметът на града съобщава и имената на отличените на фестивала винари.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България?

На върха на Гергьовден доц. д-р Соня Алексиева, PR експерт и член на Управителния съвет на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма е гост на предаването "Terra Култура". В него тя представя важността на този ден в българския културен календар и неговата роля за културния туризъм. По думите на доц. Алексиева, около 200 000 българи..

обновено на 06.05.24 в 11:32
Празнично богослужение, в първия ден на Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София

Възкресение Христово – празникът на празниците

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари." Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото..

обновено на 05.05.24 в 13:39

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21