Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите на хората с епилепсия в България

Веска Събева
Снимка: Ани Петрова/БНР

На 12 февруари отбелязахме Световния ден за борба с епилепсията. Националният дворец на културата и сгради в още четири областни града бяха осветени в лилаво – цветът на хората с епилепсия по света. Мотото на кампанията тази година беше "Заедно за подкрепа и осведоменост". Около 70 000 са българите с епилепсия, като някои от тях имат и други хронични заболявания. Болестта най-често започва в детска възраст и след това може да се появи, когато човек навърши 65 години.

"Нашият ден" предоставя трибуна на Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, за да сподели проблемите на хората с епилепсия в България.

Като основен проблем Събева откроява разговора за медикаментите, тяхното реимбурсиране – кои от тях поема НЗОК и кои не, както и равния достъп до нужните лекарства от страна на българските пациенти.

При правилно лечение епилепсията може да бъде контролирана така, че да не възпрепятства образованието, трудовата заетост и другите сфери на обществения живот.

"Не зная защо нашата държава не е предприела всички стъпки досега", казва Събева по отношение липсата на достъп до медикаменти. Тях тя разделя на три групи. Някои лекарства безпроблемно минават през НЗОК. Други не се поемат от Касата поради търговските интереси на фармацевтичните фирми, заявява председателят на Асоциацията. Третата група медикаменти са тези, които лекарите изписват, въпреки че те не се внасят за българския пазар. Така родителите са принудени да преминат през сложен процес на издирване и сдобиване с тези медикаменти, важни за състоянието на децата им.

Веска Събева споделя нещо, с което редица хора в нужда не са запознати. Според чл. 266 от Закона за лечението и медикаментите в хуманната медицина тези недостъпни у нас лекарства могат да се изписват до навършването на 18-годишна възраст и да бъдат поети от  НЗОК. За целта е необходимо мотивирано писмо от лекуващия лекар и дадената болница. Това обаче е приложимо само до 18-годишна възраст.

Председателят на парламентарната комисия по социална и демографска политика Деница Сачева е дала обещание на едно място да бъдат събрани Здравна и Социална комисия, с които да се разискват проблемите на хората с епилепсия. Внесено е искане за промяна на Закона за лечението в хуманната медицина, за да бъде отстранена възрастовата дискриминация в него.

"Политиката за лечението на хората с епилепсия и други заболявания в България е твърде сгрешена. Тя е сякаш нагласена, за да задоволи по някакъв начин потребностите на фирмата, която внася, а не на нашите граждани, които имат нужда от помощ", заявява Събева.

В края на разговора председателят на родителската асоциация съобщава и една положителна новина. В Столичната община ще бъде предоставена сграда, която да се превърне в Център за хора с епилепсия над 25-годишна възраст. Този нов център ще бъде пригоден и за хора с детска церебрална парализа, защото в другите заведения липсва такава грижа.

"Надявам се, че другите общини ще бъдат по-смели. Ние ходим и разговаряме с тях не защото имаме някакъв нездрав интерес, а защото знаем, че това е необходимо и ще помага на семействата."

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35