Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвете в епруветка

Ако искате да (си) подарите цвете, което няма да увехне бързо, ако искате да расте, без да са нужни грижи, има решение. Двама млади български биотехнолози вече са го намерили. Те са Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова – създатели на проекта "Цвете в епруветка".

Не се стряскайте – цветята не са затворени, без да могат да дишат, напротив – епруветката всъщност е перфектна министаичка за тях, защото не се нуждаят от голямо пространство, докато са малки, и атмосферата, в която растат, е най-благоприятната. А след епруветката животът продължава – цветето може да бъде пресадено, разказва Йоана Ушакова.

Йоана и Петър се занимават с микроразмножаване (in vitro култивиране) на растения – биотехнологичен подход в лабораторни условия, който дава възможност за опазване на застрашени видове.

Те не просто искат да подаряват красота. Проектът има и кауза. Така се намаляват обработваемите площи за рязан цвят, които могат да се използват за изхранване на населението. Освен това предлагат биологичен продукт с нулев отпадък и минимален карбонов отпечатък при производство, който е алтернатива на бързоувяхващите букети. Казват, че хората не си дават сметка какви са площите, на които е отглеждан един букет, въглеродните емисии, които е образувал с логистиката, включваща транспорта от други държави, както и хладилните камери за пренасянето. Цветята в епруветка са много подходящи и за хора с инхалаторни алергии.

Подробности за проекта "Цвете в епруветка" можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българският манастир „Свети Георги Зограф“

Александър Шахов: На Атон срещнах монаси от Конго и Кения

Света гора! На малката площ на автономната монашеска република поклонниците могат да се помолят в 20 православни манастира. Заедно с тях има 12 скита и над 600 килии. Общото население на Атон е близо 1500 души. Правилата за посещение не са сложни, но няма да бъдете допуснати ако сте от женски пол или не сте получили виза. В случай, че изпуснете..

публикувано на 18.06.24 в 08:05

Пътеводител на доброто за по-ефективни социални услуги

На територията на Разград се проведе първият по рода си фестивал "Пътеводител на доброто". Той събра представители на десетки неправителствени организации от цялата страна, които презентираха различни социални услуги, с цел обмяна на добри практики и модели за по-голяма ефективност в социалната работа. Услугите бяха разпределени в четири..

публикувано на 17.06.24 в 15:45
доц. Любомир Кендеров

Доц. Любомир Кендеров: В района на Созополския залив отрихме подводна кипарисова гора на милиони години

"Водолаз съм от много години, майчиният ми род е от Поморие, предлагам ви разходка в гора, но в морето. Наистина в Черно море има гора във водата, запазена от преди много години. Все още не е ясно как е станало това, единственото изследване е от 80-те години на миналия век, направено от български учени – геолози и палеонтолози, сред които и проф...

публикувано на 16.06.24 в 10:05
Даниел Койнов

Даниел Койнов: Математиката е изкуство

"Когато човек прави нещо с любов, това е най-важното. Да се занимаваш с точните науки и в частност математиката, е нещо много красиво. Всяко едно уравнение в математиката или задача в информатиката е уникално и съдържа различни идеи, които се преплитат една с друга, това е едно изкуство", категоричен е младият талант Даниел Койнов. "Аз,..

публикувано на 15.06.24 в 10:20

УАСГ е престижно класиран в световните университетски класации

УАСГ е класиран в топ 100 на 35 място от общо 1320 световни университета в областта на архитектурата и строителното инженерство. Тази висока позиция е следствие на успешното участие на талантливите студенти в организираните в последните години конкурси и работата на преподавателите им.  "Това признание е много значимо както за университета..

публикувано на 14.06.24 в 17:00