Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Самоков в радиоефира на "Семейно радио":

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение.


"Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на еврейската фамилия Арие", разказва Марияна Лобутова, регионален представител на Национален дарителски фонд "13 века България".
Как посрещат посетителите, как продължава любопитният разказ за историята и съвременния живот в Сарафската къща в Самоков, както и защо е важно да бъде обединена в единен културен комплекс със сградата на Синагогата – чуйте още в звуковия файл.


Д-р Веселин Хаджиангелов, археолог и директор на Историческия музей в Самоков, ни връща в древните и по-нови епохи, свързани с историята на града и селата в общината. "Много са първите неща, които се случват в Самоков, затова този малък град оставя трайни и ярки следи в историята на България", казва д-р Хаджиангелов. Според него през последните години се наблюдава засилен интерес на младите хора към миналото. Получават се и значими дарения в музея – става дума за хиляди инвентарни единици, включващи документи, фотографии и дори ценни рисунки, като тези на Христо Йончев-Крискарец…
Още за историята, забележителностите на територията на община Самоков, както и защо е важно да посетим Бельовата църква – чуйте още в звуковия файл.


Стоян Пашов, председател на читалище-паметник "Отец Паисий-1859" в Самоков, започва разказа си с отбелязването на 165 години от създаването на читалището през 2024 година. Според исторически сведения, читалището е едно от първите, създадени в България. "Самоковското население е било достатъчно будно за времето си през годините на османската власт", казва Стоян Пашов. При създаването си читалището е кръстено на "Свети Седмочисленици", а през 1904 година приема името на Отец Паисий във връзка и с една от теориите, че авторът на "История Славянобългарска" е роден в самоковското село Доспей.
Още за историята на читалището, изгарянето на архива и съхранения ценен печат, както и за съвременния живот в сградата-паметник – чуйте в звуковия файл.


За старите рецепти и тайната на приготвяне на Самоковския зелник разказва Катя Драганова от село Продановци. Тя предлага вариант на т.нар. мързелив зелник, в плънката на който през зимата доминира праз лук. Чуйте рецептата с точни указания в звуковия файл.

инж. Ангел Джоргов и съпругата му Любослава
В "Моето семейство" гостуват инж. Ангел Джоргов, кмет на община Самоков, и очарователната му съпруга Любослава.
"Живели сме в един блок в квартал на Самоков, но до 2008 година дори не се познавахме. През 2016 година станахме семейство…", започва разказа си инж. Джоргов. Младото семейство не брои дните, месеците и годините в брачния съюз, а усмивките в любовта. Може би затова приоритет за новия кмет на Самоков е задържането на младите хора и семейства в общината, осигуряване на условия за живот и за хората от всички възрасти, развитие на спорта за децата и младежите, инфраструктурата, възможностите за кариера и образование – чуйте още в звуковия файл.

Снимки: община Самоков, ФС на Сарафската къща
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Христо Пирински

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието е насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на едно..

обновено на 14.05.24 в 12:28
Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова: Наложително е да има общи европейски регулации в здравеопазването

За иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и за здравето като изконна човешка ценност – разговор в "Нашият ден" с д-р Антония Първанова , бивш евродепутат с дългогодишен политически опит в сферата. В своята кариера на евродепутат д-р Първанова е координатор в комисията на Европейския парламент по правата на жените и..

публикувано на 14.05.24 в 11:40

За какво най-често се обаждат хората на "Линията за алкохол и други зависимости"?

Вече петнайсет години у нас функционира уникалната по рода си телефонна линия за наркотици, алкохол и хазарт, която предлага безплатни консултации .  Тази инициатива е под егидата на Асоциацията за рехабилитация на зависими (АРЗ) "Солидарност", която е единствената в България, предлагаща подобен вид помощ. В интервю по темата за националното..

обновено на 14.05.24 в 10:23
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35