Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично приветствие от Братислава: Българската детска градина ни честити 1 март

Снимка: БНР

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най–близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по–добро начало. 

През ефира на "Нашият ден" отскачаме до българската детска градина в Братислава, която се намира в сградата на българското държавно училище "Христо Ботев". Тя е посещавана деца от български семейства,  от смесени бракове, но и от словашки. 

В тази уникална среда всички заедно учат и следват българските традиции. От записа в репортажа можем да разберем какви знания по български език демонстрират малките граждани пред главния редактор на Радио България, Красимир Мартинов.

Нека да чуем техния поздрав към нас за Баба Марта.

Слушайте!


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00