Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гилев: Миналото има контрол над бъдещето само ако живее в настоящето

Димитър Гилев
Снимка: Личен Архив

Един ден след 3 март – кои уроци от историята на България би следвало да си припомняме всеки ден? "Terra Култура" среща своите слушатели с един отдаден учител по история в Средно училище "Д-р Петър Берон" в Свиленград. Димитър Гилев е личност, за която образованието е мисия, а историята е "точна наука" и призвание. 

Гилев вярва, че и деца, и родители трябва да знаят и помнят какво се е случило преди 146 години България е възкръснала на политическата карта на света след близо 500 години робство. Учителят призовава да си спомняме за хилядите герои, дали живота си за нас, не само на националните празници, а ежедневно. Да опознаем себе си, рода си, историята си, културата си, обичаите, да се замисляме защо сме българи – това е единствената надежда да оцелеем като народ, който е носител на европейската култура, смята Гилев. 

Учителят определя историята като точна наука, която обаче е лесна за манипулиране, тъй като се пише от силните на деня. 

"Винаги съм казвал на моите ученици, че историята има много гледни точки и когато ни интересува дадена тема, събитие, дата, личност, ние трябва да четем повече от един източник. Не да отворим учебника по история и да прочетем две изречения, както са поместени повечето събития и герои в нашите учебници за съжаление, и да решим, че това е истината. Ако имаме истински интерес и искаме да научим нещо стойностно и нещо градивно, трябва да четем много от различни източници, от различни години и да си правим изводи."

Един от големите проблеми у нас, свързан с разделението на мненията, според Гилев, се крие в системното преиначаване на българската история през годините. "Колкото и точна наука да е историята, тя е точна само ако се чете точно", заявява историкът. Предимството на времето, в което живеем, е, че всеки може да достигне до разнообразни исторически източници в библиотеките и архивите. 

"Иронията е там, че вместо да ни обединява нашата история, тя ни разделя", допълва Гилев, според когото 3 март е доказателство за това разделение. "Едни се кланят на Русия, други на Запада, а всъщност забравяме, че Руско-турската война е платена с много български жертви. Тя не е дошла даром. Тя е в резултат на Априлското въстание, на делото на Ботев, Раковски, Левски, на животите на Караджата и Хаджи Димитър, на Бенковски, на Райна Княгиня." Вярно е, че Русия е имала имперски интереси, допълва Гилев, но точно в този момент интересите ѝ са съвпадали с тези на българския народ – победа над Османската империя.

За своята учителска професия гостът споделя: "Моето призвание, моята мисия е да съм учител. Обичам си децата, обичам си работата, обичам си родното училище и родния град. Чувствам се щастлив, добре и на място. Мисля, че съм полезен на отечеството си точно в Свиленград и точно в моето училище."

На финала на разговора Гилев споделя една мисъл, която буди повод за размисъл: "Миналото има контрол над бъдещето само ако живее в настоящето."

Целия разговор чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35