Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Европарламента разказва 20-годишната история на Парка за мечки край Белица

| обновено на 18.03.24 в 12:44
Снимка: БГНЕС

На днешния 18 март в Европейския парламент в Брюксел се открива изложба на парка за мечки в Белица "Спасените: 20 години история" – за историята на парка, съдбата на спасените мечки и експонатите в изложбата, директно от Брюксел, Димитър Иванов, директор на парка.

По неговите думи идеята на тази изложба е да представи парка за мечки и дейностите, които развива повече от 20 години. Имахме възможност да представим изложбата, която беше представена и миналата година в София, а тази година ще бъде представена в кулоарите на парламента в Брюксел.

Посетителите могат да видят 20 пана с уникални снимки от тези 20 години, в които се вижда животът на мечките – отпреди да дойдат в парка, спасението им и настаняването им в парка. Това са 20 индивидуални съдби на мечки, които дават една картина за България и за това, как се е развила в последните 20 години

В предаването той разказва още за това, че паркът има богата история с много поврати. От самото начало, когато в България идва фондация "Бриджит Бардо" и фондация “Четири лапи“ по проекти за бездомните кучета, но, виждайки мечки, които танцуват, започнаха с лобиране да бъдат забранени. Ражда се идеята за парк за нуждите на кафявата мечка.

От 2007 година в България няма танцуващи мечки, за да обслужи живота на тези животни, паркът се развива непрекъснато, следвайки най-новите тенденции в отглеждането на диви животни. Той е разположен върху 120 дка. Като 100 дка са за мечките, разделен е главно на седем части.

В момента паркът приютява 17 мечки. В него няма само мечки от България. "През 2009 г. ние успяваме да спасим последните три танцуващи мечки от територията на Сърбия, а през 2018 г. последната танцуваща мечка от Албания", с което, Димитър Иванов споделя, че се надява танцуващите мечки изцяло да не съществуват в Европа.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.   28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници , а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55