Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бутиков концерт на "Нова генерация"

Новата вълна приижда... В памет на Димитър Воев

Снимка: Фейсбук

Новата вълна приижда...

Нова, нова – колко да е нова?! Тя е вечна особено когато става дума за митичната "Нова генерация". Моята генерация. Студената вълна. Завинаги!

Над три декади от деня, в който Димитър Воев – най-популярният български член на легендарния "Клуб 27", полетя отвъд смъртта, отправи се спокоен и горд към безкрая. Един цял "Наш ден" не би ни стигнал, за да обясним какво представлява неговата личност за модерната българска музика. Освен лидер, вокалист и басист на "Нова генерация" – емблема на "новата вълна" в България, Митко беше от основателите на легендарната ъндърграунд група "Кале", както и на едни от най-оригиналните авангардни музикални проекти у нас през 80-те и 90-те – "Вход Б" и "Воцек и Чугра". Стиховете на Воев бяха приветливо мрачни, едновременно абстрактни и точни, и в повечето случаи – пророчески. С тях отраснаха поне две поколения, а това е страшно много:

"Нова генерация". Името ѝ обяснява всичко. Димитър Воев беше не само нейният басист и вокалист, а нещо повече – идеен двигател и поет от рода на онези, каквито се раждат веднъж на сто години. Бунтът му – плашещ и скверен в "Кале", нежен, мрачен и извисяващ в "Нова генерация". Думи, от които толкова силно и искрено крещи самотата, текстове със силна социална позиция, а именно самотата, е една от най-страшните болести на младия човек и днес. Така "студената вълна" престана да бъде просто понятие, а опит за вглеждане във вътрешното "аз".

Само че тогава, в края на 80-те и началото на 90-те, нещата изглеждаха по-елементарни и черно-бели. Предполагам, че за обществото Воев беше просто един малко странен и свръхчувствителен младеж с известен поетичен талант, а веждите на мнозина танцуваха с въпрос е ли земно това отнесено същество. За феновете на "Нова генерация" беше различно – предаността им към групата беше въпрос почти на живот и смърт. А дори да не харесваха музиката, хората не можеха да останат незасегнати от лириките на Воев. 

"Нова генерация" ще изнесе бутиков концерт на 20 март в столичния клуб "Строежа", но на новия му адрес. (На това място групата не е стъпвала от времето, когато той се намираше в Студентски град). Само 300 души ще могат да гледат на живо оригиналните членове Кристиан Костов (китара), Михаил Пешев (синтезатори), Катето – т.е. Екатерина Атанасова (вокал, клавишни), Симеон Воев (китара), Алекс (бас), Деян Драгиев "Даката" на барабани, а така тежката роля с микрофона е поверена на Иван Пелов – Тери, когото свързваме с "Ейлиън индъстри". Те ще изпълнят най-популярните и любими мрачни химни на не едно поколение. 

В памет на Димитър Воев! Творец от утре, а не от вчера. "Новата генерация" генерира по-трудното: смисъла не на битието, а на небитието. Оставяйки настрана цифрата 27 (години) и асоциацията с оня зловещ световен клуб "27", страхопочитанието идва от фамозната му гениалност. За него не бива да се говори в минало време. Нито ще е честно, нито ще е вярно. Колкото музикант и композитор, толкова и поет – сложен, но без да разклаща словесен бъркоч и да помпа настроението с кух патос – за разлика от мнозина други... Съвсем не на последно място  – впечатляващ басист. 

Само два, но пък затова какви албума. По грозна ирония вторият – "Отвъд смъртта", видя бял свят малко след безвременната кончина на Митко след тежка мозъчна операция. Напук на смъртта: така поезията, рок-ен-ролът и тленното създадоха заедно един от българските култове на 20-и век. А дали само на 20-и?

Нова генерация – Нарцис (3:52)

Чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40
Литературен клуб „Касталия“

Само мащабният мечтател може да постигне много

Екипът на детските предавания на програма "Христо Ботев" гостува в морската столица Варна, за да се "докосне" до "Касталия" и до детското вдъхновение. От години децата от литературния клуб към Общинския детски комплекс в града участват в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри" на Българското национално радио. Много от тях са..

обновено на 29.04.24 в 11:55
Иво Гочев и Антон Митов (от ляво надясно)

Антон Митов представя: Иво Гочев от Big Mama Scandal

Иво Гочев е основател, текстописец, композитор и фронтмен на създадената в началото на 90-те години рок група Big Mama Scandal. А бандата става първата българска рок група, излъчена по музикалния канал МТВ. Какво е общото между Том и Джери и Big Mama Scandal – умно, логично и почти научно сравнение на Антон Митов. За участието на групата в..

публикувано на 29.04.24 в 11:36

"Под езика: част втора" – моментната снимка на настоящето ни

Въображението трябва непрекъснато да бъде смущавано, смята художникът и калиграф Дамян Дамянов. За да ни напомни, че именно въображението е това, което ни отличава като разумен вид, през 2016 година той започва графичен и социален експеримент, който вече има продължение. "Под езика: част втора" изследва и трансформира познатите ни букви в своеобразни..

публикувано на 29.04.24 в 09:40

Уъркшопът "My inner dance" отключва вътрешния ни свят през танца

Хората танцуват от зората на човечеството. Танцът е универсален език, който създава една общност отвъд политическите, етнически и културни бариери. През 1982 година Международният танцов институт обявява датата 29 април за Световен ден на танца. В "Нашият ден" разговаряме с Ина Георгиева  за уъркшопа "My inner dance" . Уъркшопът е насочен към..

публикувано на 29.04.24 в 09:18