Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо българско участие на онлайн фестивала Open Stage Europe

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия

Кадър от постановката "Една задръстена звезда"
Снимка: Third Stage

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия Open Stage Europe. Добрата новина в "Артефир" съобщава театроведът и драматург на театъра – Богдана Костуркова

Онлайн форматът на пръв поглед противоречи на спецификата на "живото изкуство", каквото е театърът. "Този фестивал, който има вече 4-годишна история, се превръща в място за обмен на идеи и запознаване със случващото се по театралните сцени на страните членки на ЕС", споделя Костуркова. 

Фестивалът, който се случва чрез Словенската платформа, базирана в Любляна "Third Stage" ("Третата сцена"), ще започне на 15 април и ще приключи на 21 април. В тазгодишното издание  участват театрални постановки от Словения, Латвия, Полша, Италия, Гърция, Австрия, Естония, Португалия, Хърватска и България. Езиковата бариера е преодоляна със субтитри на английски език.

Сатиричният театър "Алеко Константинов", който е първият представител на страната ни в досегашната история на фестивала, ще участва с две свои постановки съвременната българска пиеса "Една задръстена звезда" и "В плен на снега" от Питър Куилтър с режисьор Николай Ламбрев. Постановката "Една задръстена звезда", написана от Слав Танев и Боряна Иванова, ще бъде представена в първия ден на фестивала (15 април), а спектакълът "В плен на света" ще бъде достъпен на последната дата (21 април).

"Новината от снощи е, че организаторите на фестивала са оценили високо нашите две постановки и се обърнаха към нас за разрешение двете постановки да бъдат достъпни в рамките на още една седмица след фестивала. А след тази седмица студенти от Театралния институт в Любляна и колегите от Театъра в Любляна, които са домакини, да имат възможността да изгледат нашите постановки. Това е нещо, което ни кара да си мислим, че имаме заслужено признание за търсенията ни в областта на съвременната комедия и сатира, за широките граници, които поставяме в жанровите си търсения и постижения."

Програмата вече е достъпна онлайн и всеки желаещ може да направи своя избор, за да се наслади на фестивала от 15 до 21 април.  

Повече за смисъла и съдържанието на фестивала, както и за българското участие в него – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25
Фрагмент от корицата на книгата

Кръвта, греховете и величието на Борджиите

Романът за Лукреция и Чезаре Борджия "В кръвта ми е" от Франческа Петрицо, ще представи днес преводачът Ваньо Попов в 18 ч. на Пролетния панаир на книгата пред НДК. Черната легенда за Лукреция и Чезаре Борджия, белязана от кръв, отрова, предателство и власт, разказва тосканската писателка и изследовател на епохата – Франческа Петрицио...

публикувано на 31.05.24 в 15:30
Амос Оз

За Амос Оз, за идеализма и фанатизма говори съпругата му

В контекста на антиизраелските протести в университетите на САЩ и в Европа Искра Декало разговаря в Израел с Нили Цукерман-Оз, съпруга на най-известния израелски автор, номиниран за Нобелова награда Амос Оз. Роденият през 1939 г. в Йерусалим писател, есеист и професор по литература е автор на около четиридесет книги, преведени на различни..

публикувано на 31.05.24 в 15:14