Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защо ни боли глава, когато прекалим с червено вино?

| обновено на 16.04.24 в 13:36
Снимка: pixabay

В най-новото издание на рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разглежда едно от мистериите на алкохолната интоксикация – защо след изпиване на прекалено много червено вино се появява главоболие. В интервю за "Нашият ден" той споделя своите знания по въпроса.

Алкохолната интоксикация често е придружена от неприятни симптоми, включително главоболие. Но какво точно причинява този болезнен дискомфорт?

По неговите думи изследванията показват, че около 37% от хората съобщават за главоболие след употреба на алкохол. Ключът към този феномен е в самия алкохол – етанола. След попадане в нашия организъм през червата, етанолът се метаболизира в черния дроб, където е подложен на разграждане от ензим, наречен алкохол дехидрогеназа. Този процес превръща етанола в ацеталдехид, който след това прониква в мозъка през кръвно-мозъчната бариера и предизвиква различни негативни симптоми, включително главоболие.

За да се предотвратят тези неприятни ефекти, ацеталдехидът трябва бързо да се метаболизира в нещо по-безвредно. Това става чрез втори ензим, наречен алдехид дехидрогеназа, който преобразува ацеталдехида в ацетат. Въпреки това някои хора имат по-ниска активност на този втори ензим, което води до натрупване на ацеталдехид и по-силни негативни реакции при консумация на алкохол.

Според Кереков тази научна перспектива ни предоставя по-добро разбиране за това какво се случва в нашия организъм след употребата на алкохол и защо той може да предизвика главоболие.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Митев

Владимир Митев за ситуацията в Близкия изток

Владимир Митев е репортер в Румънска редакция на радио "България". Говори свободно румънски език. Отделно от това е завършил "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски" и създател също на блога "Персийският мост на приятелството". Участник в много и различни международни проекти. Блогът "Персийският мост на приятелството" набра доста популярност по..

публикувано на 28.07.25 в 15:25

Глобалното затопляне и предизвикателствата пред планинския туризъм: съветите на Момчил Цветанов

Юлските горещини в последните години ни карат все по-често да си задаваме въпроса: какво всъщност означава глобалното затопляне за ежедневието ни? За повечето от нас това вече не е абстрактно понятие от научни доклади, а реален фактор, който влияе дори на плановете ни за почивка. Ако морето вече не изглежда като идеалното място за отдих, защото..

обновено на 28.07.25 в 11:42

Акселераторът SCION подкрепя природо-базираните и чисти технологии

В последното издание на рубриката "Говорят зелените новатори на България" представяме една нова и много обещаваща инициатива – акселератора SCION, който цели да подкрепи стартиращи компании и академични екипи с идеи за природо-базирани и чисти технологии. Гост в студиото на "Нашият ден" е Константина Войнова – кофаундър и партньор в SCION..

публикувано на 28.07.25 в 10:10
Доц. Владислав Миланов и д-р Антоанета Начева

Езикът на политиците е неразбираем, зад него не откриваме човека

Тоталния разпад на обществения диалог, речевата агресия и върховенството на политическото клише коментират в предаването "Мрежата" д -р Антоанета Начева и доц. Владислав Миланов , преподаватели във Факултета по славянски филологии на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Д оц. Владислав Миланов :  "Чистото и задълбочено политическо..

публикувано на 28.07.25 в 08:55
Георги Трайков пред очакващите реставрация мебели

Теория и практика на реставрирането

Георги Трайков от София се захваща с реставрирането на мебели почти като на шега, а се увлича дотолкова, че създава собствено ателие и се сдобива и с помощник – тапицера Александър Петренко. Да се реставрират мебели изглежда лесно, но е свързано с много груба и фина работа, усет за душата на предметите и за тяхната история. И понеже Георги..

публикувано на 27.07.25 в 10:05