Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалката Маро пристига със своето китарно трио

Снимка: Sofia live club

"Дуендето – казва Лорка – кара кръвта да пламва до болка; изчерпва; отхвърля цялата сладка геометрия, която човек е научил; скъсва с всички стилове… Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти религиозен ентусиазъм. Това е мигът, когато се постига едно истинско поетично откъсване от този свят…"

Подобен красив миг предстои в афиша на събитието за градска култура и музика Sofia Live Festival, което продължава да следва целите си и да ги надгражда. 

Португалката Maро пристига за първия си концерт в България. Звучно талантливата певица, която владее трудното умение да настройва публиката като инструмент, още – мултиинструменталист, продуцент и текстописец, излиза със своето китарно трио в Sofia Live Club на 27 април.

Всъщност, по-правилно би било да определя концерта като първи неин самостоятелен у нас, тъй като Маро се представи пред нашата публика като част от бенда на Джейкъб Колиър през 2019 година. А фактът, че изявата е част от последното ѝ турне с това трио, е само още една причина да съпреживеем красотата на нейните композиции. Другата е превъзходният ѝ актуален албум – свеж като мента (както е неговото име). 

Самата певица, която по паспорт е Мариана Сека, определя изпълненията си честни, дълбоки и релаксиращи. "Мисля, че хората намират португалската музика за винаги тъжна и носталгична, а това не е съвсем вярно, защото имаме голямо разнообразие", пояснява 29-годишната екзотична изпълнителка, чиято първоначална мечта била да стане... ветеринарен лекар.

Някак си съзнанието трудно различава мисълта, че родният на Маро град Лисабон може да е нещо друго, освен онези едвам доловими копнежи фадо, саудаде и дуенде; дъждът по улиците, който свири на португалска китара и разказва простички истории за слънцето; как стъпките на хората по паважа водят към приказни светове, но съпроводени с тъга по отминалото; по смътното очертание оттатък мъгливия хоризонт, по нещата, което времето и разстоянието са ти взели, преди да си ги имал напълно... Как всичко това, натежало от онази особена меланхолия, се пропива в един глас, няколко струни и топлите тела на хора и китари. 

"Saudade, Saudade" е заглавието на проникновената песен, с която Маро спечели милиони сърца по цял свят и с която осигури на страната си място в Топ 10 на финала на "Евровизия" в Торино преди 2 години. "Никога не съм се придържала към конкретен жанр", доверява певицата. Звученето ѝ е от богато по-богато. В нейните искрящо семпли и асоциативни композиции си дават среща фламенко и фадо, класика и трап, поп и джаз, фолк и латино, африкански ритмически структури, акустичен чил аут – и каквото още ви дойде наум, но поетично и търсещо по-интимните ъгълчета на душата. 

Преди концерта на Маро публиката в Sofia Live Club тази събота  ще се наслади на специален акустичен сет, който обещават Христо Йорданов и Георги Линев, по-известен само като Кан Вакан, обединени в базирания между Лондон и София проект Woomb

Португалката дебютира на музикалната сцена през 2018 г. В дискографията ѝ са пет албума и един късометражен запис. През 2019 г. се присъединява към DJesse World Tour с Джейкъб Колиър като част от бандата. В този период от кариерата си подгрява и за Джеси Джей. Днес продължава напълно да разпродава своите солови концерти в Португалия, Испания, Бразилия, Мексико и САЩ.

Поне аз се настройвам за "Нощ в Лисабон". И за "Лисабонска история". Но не по Ремарк или Вим Вендерс. А по Маро.

Чуйте! 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34
Кадър от снимачния процес

Филмът "Сватба" по разказ на Хайтов с първи показ в Кан

Колко е голямо предизвикателството да правиш игрално кино по българската литературна класика – разговор в "Артефир" с Магдалена Ралчева , режисьор и продуцент на новия игрален филм "Сватба" по разказа на Николай Хайтов, със сценарист Юрий Дачев. Магдалена Ралчева е позната на българските кинолюбители като режисьор на филмите "Още нещо за..

публикувано на 03.05.24 в 14:30

Всекидневните Богородици на "невидимия труд"

През погледа на дванайсетокласничката Виктория Велчева – режисьор на документалния филм "Невидим труд". "Невидим труд" е късометражен документален филм на Виктория Велчева по програмата на "Фабрика за идеи" – "Резиденция баба". Дебютната кинолента на бъдещата студентка по кинорежисура разглежда темата за непрестанния женския труд, който е "стожер..

публикувано на 03.05.24 в 13:08

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18

Вдъхновяващото постижение на Джорджо Агамбен "Употребата на телата"

Върху своя проект Homo Sacer италианският мислител Джорджо Агамбен работи 20 години. Тази поредица от текстове под общо название събира неговия труд върху политическата и социалната философия през последните десетилетия. Агамбен с този том не завършва, а просто изоставя творението си, както само една творба на "поезията и мисленето" би могла да остане..

публикувано на 03.05.24 в 08:59