Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Снимка: БЦНП

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план, окована в бетон, желязо, пластмаса и вредни емисии.

За седма поредна година от Български център за нестопанско право БЦНП организира конкурса "Граждански Будилник", който търси онези социално ангажирани артисти, които искат да защитят правото ни да живеем в баланс с природата и нейните обитатели. Конкурсната тема е "Активизъм в Действие: Силата да спасим градската природа", като творците могат да кандидатстват в три категории: "Фотография", "Илюстрация" и "Литература".

Повече подробности за конкурса и неговите цели в "Нашият ден" споделя  Айлин Юмерова, представител на БЦНП.

"Тази година решихме да поставим фокус върху правото на живот в здравословна и чиста околна среда.", заявява Юмерова. Проведено от организаторите проучване сочи, че хората масово определят климатичните промени и климатичната криза като най-голяма заплаха за човешките права.

"Искрено вярваме в силата на изкуството да провокира към размисъл, да събужда внимание, съпричастност и най-важното – да подтиква към действие", споделя организаторът.

Юмерова обявява състава на журито, което тази година се състои от професионалисти във всяка една от конкурсните категории. Тя съобщава и новината, че фестивалът за изкуство и права "Граждански будилник" тази година ще е в рамките на фестивала "Реките на София". Юмерова отправя покана към слушателите да станат част от емоционалното и вдъхновяващо фестивално преживяване, което предстои на 31 август. Тогава ще бъдат наградени победителите в конкурса, а за всички посетители са предвидени образователни и забавни занимания, които ще развият усещането и разбирането ни за гражданските права, казва Юмерова.

Условията на конкурса "Граждански Будилник" са обявени в сайта на БЦНП.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59