Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 28 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Хоум офис".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Пламен Димитров, Вени Петков, Янко Желязков, Магдалена Морарова, Диляна Колева и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Силвия Абрашева от Пловдив създава в ателието си редица предмети за бита, включително големи меки столове от типа "пуф" или "барбарон". Освен дизайнер на кройките, тя е дизайнер и на десените на платовете, с които работи, а те са много цветни.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• "Голямото изложение за малки мечтатели" е двудневно събитие за деца от 3 до 12-годишна възраст и родители, които търсят нещо ново и различно – вдъхновяващи идеи и информация, споделени забавления и диалог с експерти с безценен опит.
• Слушаме Диляна Михнева, която разказва за връзката си с Южна Корея.
• Даваме думата на Антон Пулийски, който разказва за инициативата "Кибер знам", инициатива насочена към деца и подрастващи за безопасно поведение в интернет.
• Запознаваме ви с децата в ОУ "Св Паисий Хилендарски" в село Сотиря.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие – Избрано
водещ: Ана-Мария Кръстева
От Осанна до Разпни Го
Гост: доцент Калин Михайлов, поет и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Туризмът – новата индустрия
"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм, или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията е такава, че хората вземат кредити, които не могат да върнат, само за да пускат снимки в социалните медии от екзотични места?
Говорим със специалисти – проф. Лина Анастасова, за т. нар. "социология на туризма", с доцент Румен Драганов, дир. на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, с Пламен Димитров – за т. нар. "винен туризъм", "фестивален туризъм" и др., и с журналистката Теодора Станкова – турист със завиден стаж и пристрастия.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
• На Цветница гостува северняшката певица Цветина Маринова. Разговор за традициите на празника и за детска школата по народно пеене "Шарени цветенца” в Севлиево, която вече 10 години Цветина ръководи. Премиера на първите звукозаписи на "Шарени цветенца”.
• В поредицата "Разкажи ми с песен” странджанският певец и изследовател Костадин Михайлов съживява легендата за Стана Ордовистка от Странджа.
• Срещи с Зелишах Къзълкан от Турция и София Главопулу от Гърция, част от солистките в концерта "Ритъмът на Балканите" на Оркестъра за народна музика на БНР и документални записи от изпълненията им в Първо студио.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Летящата читалня"
водещ: Георги Гълов
Актьорът Желяз Дренчев изпълнява текстове на Робърт Дал, Боб Фенстър, Венедикт Ерофеев, Тома Измирлиев.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
Цветница – най-хубавият празник за екипа на Неделния следобед! Честваме 31 години от първото издание на предаването, което беше излъчено на живо точно на Цветница - 4 април 1993. Освен обичайните за празника поздрави (словесни и музикални) припомняме част от ексклузивно интервю на Снежина Здравкова със знаменития френски тенор Роберто Аланя и съпругата му - полския сопран Александра Кужак, излъчено за първи път миналата година на Цветница по повод концерта на звездното семейство със Софийската филхармония, който се състоя на 26 май 2023 г. в Зала 1 на НДК.
Започва нова рубрика в предаването, озаглавена семпло "Шедьоври на камерната музика". Зад семпли заглавия обаче понякога наистина се крият шедьоври, а рубриката ще включва действително уникално съдържание. На 22 юли 2023 г. една от най-именитите и аплодирани цигуларки на съвременния концертен подиум е била в центъра на забележително събитие в рамките на фестивала във Вербие. Прекрасната Жанин Янсен и няколко нейни приятели са представили лаконична и впечатляваща камерна програма, включваща квартет на Шостакович и квинтет на Шуберт. И двете творби са знаменателни сред опусите на великите си автори, но Струнният квинтет в До мажор, издаден посмъртно като опус 163, наистина е последното камерно произведение на Франц Шуберт, завършено буквално два месеца преди смъртта му. Днес се счита, че това е най-убедителната камерна творба на Шуберт и една от най-великите композиции в камерната музика въобще, тъй че тя просто идеално се вписва в рубрика със заглавие "Шедьоври на камерната музика" и нейното първо издание.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Зана" от Керана Ангелова

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване – Избрано
водещ: Магдалена Гигова
• Пепи Нешева за професията сомелиер на зехтин, за маслиновите гори в Италия и опазването им.
• Антоанета Титянова за необичайните маршрути из Мексико.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпяти от Асен Кисимов, Коста Карагеоргиев, Татяна Лолова, Хиндо Касимов, Никола Анастасов, Ицхак Финци.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите, решаваме проблема.
• "Животът ни като виц" – имотният балон продължава да се надува, наблюдаваме го.
• "Вопли от интернета" – субективно подбрани публикации и коментари в социалните мрежи по проблемите на столичното градоустройство.
• "Поздрави се сам" – като детски рожден ден, но за пораснали деца.
• "Тъп виц" – тъп, стар виц и грубо сексистки виц.

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
• Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас", "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо.
• На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости Александър Станишев и Цветана Кулинска. Представена е и изложбата "Фрейминг" на Веселин Боришев с анализ от психолога Младен Владимиров.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения на Деси Добрева, "Щурците", Винисиус де Мораеш, Сийл, адв. Димитър Вълчев, Орнела Ванони, Майкъл Франкс, Скот Макензи, Саймън и Гарфанкъл и Любо Киров.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
В неделната музикална вечер предлагаме творби от различни композитори, вдъхновени от цветята и пролетта.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17