Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

Pоst Mortem в галерия "Средец"

Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов
Снимка: галерия „Средец“

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата.

"Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за него проф. д.н. Любомир Стойков – изкуствовед, автор на книгата за художника "Калинография" и дългогодишен негов приятел, който откри изложбата Post Mortem.

В своето слово проф. Стойков подчертава: "Посланията в картините и скулптурите на Ставри Калинов са заредени с характерните за него приказни същества, символи и алегории за живота и плодородието, любовта и добротата, вярата и надеждата. Гледайки отново и отново тези магнетични, фантастични и космически произведения, нека с обич и носталгия да си спомним и за чудатите и заедно с това – наситени с много благородни провокации, пърформанси и артистични джем сешъни на големия наш художник."

По-нататък проф. Любомир Стойков откроява специалното отношение на Ставри Калинов към Христос и разпятието и се връща назад в десетилетията, за да сподели спомени от незабравимите си срещи с уникалния творец: 

"Веднъж, специално за гостуването на Пако Рабан в България, той създаде ризница и дрехи от метал. Друг път направи артакция, учейки на рисуване официалните пратеници на различните държави у нас, на която присъстваше кажи-речи целият дипломатически корпус, начело с доайена Н. Пр. Хорхе Фуентес – испанския посланик. Трети път – във връзка с отбелязването на годишнината от трагичната смърт на Джани Версаче, направи уникален триптих с негови портрети, изработени от вакуумирано стъкло. 

Много пъти съм наричал Ставри играещ човек – хомо луденс, а днес съзнавам, че той всъщност е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле! Маестрото работеше до пълно изтощение и това го правеше изключително щастлив. Много пъти ме молеше да организирам 24-часов пърформанс, в който той – подобно на Льо Ман, да работи нонстоп и без да спи в продължение на едно денонощие да създава, да създава и да създава своите емблематични творби. Частично тази идея беше реализирана – първоначално в Археологическия музей, а по-късно и в няколко телевизии... Ставри, благодарим, че те имаше, признателни сме, че те има и днес, и ще те има и утре чрез твоите неумиращи творби!".

Слово за творчеството на Ставри Калинов произнесе и министърът на културата Найден Тодоров – негов голям почитател и приятел. Той подчертава: "Ставри Калинов бе свободен. Нямаше сила, която да го ограничи. Парадоксите на художника бяха част от неговата гениалност! За мен бе изключително удоволствие той да ми разказва за различните нетрадиционни начини, по които твореше. Имах щастието да осъзнавам, както повечето от вас, които са били до него, че срещам специален човек. И всъщност не е ли това едно от най-хубавите неща в живота – да знаем, че живеем във времето на такъв човек! Днес ние виждаме неговото творчество и можем да съжаляваме за хората занапред, които ще познават неговото творчество, ще имат това щастие, но няма да са познавали него."

Колекционерът и меценат Любен Станев – главен мениджър на "Арт Клуб Дипломат", изтъква: "Ставри Калинов можеше да те накара да се пренесеш в друга планета заедно с него. Казвал е, че е извънземно заземен. Можеше да те вземе със себе си и да те заведе на друго място!"

Откриването на изложбата Post Mortem в галерия "Средец" на Министерството на културата беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, политиката, дипломацията и бизнеса.

Проф. д.н. Любомир Стойков представи изложбата Pоst Mortem в "Артефир" в разговор с Димитрина Кюркчиева.

Ставри Никифоров Калинов е български скулптор и художник. Работил е в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство. Роден е на 15 ноември 1944 година във Видин и умира в София на 12 септември 2023 година на 78-годишна възраст. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия – специалност "Дърворезба“, в класа на проф. Асен Василев.

Работил е с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика и стъкло. От 1973 г. участва редовно в скулптурни изложби. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина - Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия. Творби на Ставри Калинов са притежание на редица български и световни знаменитости, сред които Папа Йоан Павел ІІ, Пиер Карден, Пако Рабан, Лойд Клайн, Н.В. Симеон Сакскобургготски, Лили Иванова, Бил Клинтън и др. Носител е на много награди, между които наградата „Златен век“ на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2016) , „Кристалната звезда“ на галерия „Макта“ (1995) и др.  Световно известната онлайн галерии “Artsper” поставя името на Ставри Калинов до имената на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт и др.


Снимки –  галерия "Средец"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42