Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Снимка: АБАИ

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април). По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият самолетът Evolution VL2, LZ-RI кацна на знакови места и доказа, че освен големите европейски летища, отправна точка за полет със самолет може да бъде всяко малко летище в страна членка на Шенген – това разказаха и илюстрираха кап. Николай Калайджиев, световен рекордьор в леката авиация, и летецът Иво Табаков.  

В "Нашият ден" Тодор Иванджиков, авиоексперт, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия, споделя повече за инициативата.

По думите на Иванджиков подготовката за полета е била много сериозна и интересна, поради различни технически специфики и съображения, свързани с малките европейски летища, включени във въздушния маршрут. Гостът разказва, че авиоекипът се е сблъскал с първоначалното недоверие от страна на служителите в по-малките европейски летища, тъй като те не са били запознати с новината, че България е приета в Шенген по въздух.

Българските летци са преминали през летище "Арат" в Румъния, от където са продължили към полския град Забже. Там екипът на АБАИ е посрещнат от българската дипломатическа мисия в Полша точно в деня, в който България и източноевропейската страна отварят програма за сътрудничество в туризма. Иванджиков разказва, че след официално посрещане в Триер българският екип е посетил и малкия град Шенген, където през 1985 година е подписано Шенгенското споразумение.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочихме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включи и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35