Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 11 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър "Хоро" – Русе, Илияна Найденова, Николай Урумов, трио "Вечерница", Ивайло Петров, Пламен Димитров, Ансамбъл Тракия, Таня Величкова, Кръстьо Димов, Людмила Радкова, Костадин Михайлов, Евелина Христова, Ангел Димитров, Мария Колева, Марин Иванов и Оркестъра за народна музика на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Христо Даново, община Карлово.
Читалищният секретар и директора на училището разказват за миналото и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за училището, църквата, забележителностите, поминъка, делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Наталия Цекова и Ангелина Грозева
• Четене с разбиране: говорим за красотата. Наш гост е Катя Антонова, автор на книгата "Какво значи да си красива".
Попитахме малките ни слушатели колко видове красота познават и коя е най-важната според тях?
• Героите разказват: се пренасяме край град Бяла, за да ви запознаем с емблематичния мост построен от възрожденския майстор Кольо Фичето.
• Питаме децата от "Българско школо" за какво са ни нужни мостовете?
• Ще сготвим и един дряновски кекс в чест на възрожденския майстор Кольо Фичето, който е родом от град Дряново.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Между проблемите и решенията в родното здравеопазване" – пряко излъчване по време на международен конгрес с участието на лекари от Югоизточна Европа. Акценти: здравен анализ и обществени нагласи – проф. Андрей Кехайов; качеството на медицинската грижа – в ръцете на сестрите, Милка Василева; състояние на регионалното здравеопазване – проф. Тодор Черкезов. В минутите на редактора – лечението на астмата…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
• Семейни маршрути: На гости на баба Стефка в горнооряховското село Върбица – точим дрипава баница заедно с цялото семейство, но най-вече с децата, говорим си за традициите и предлагаме вкусна закуска на радиослушателите.
• Попитай децата: Отзвук от Националния фестивал на детската книга в Сливен и победителите в Националния литературен конкурс "Щастието е възможно" и в конкурса за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – репортажи на Калина Колева.
• Семейна библиотека: "Ако някой минувач ни изгледа подозрително, ще му кажем, че учим по литература" – за ритъма на града, поезията и стъпките на пешеходците в литературния маршрут за ученици от 6 и 7 клас със Зорница Христова.
• От другата страна: с хумориста Весел Цанков. Отпътуваме към Кубрат за награждаването на победителите в Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от Община Кубрат, БНР - програма "Христо Ботев” и Клуба на хумориста "Жарава”.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: с проф. Кирил Топалов за семейните и житейски маршрути, за уюта на човешката възраст, мисията в живота и душата на книгите.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува Мила Павлова – идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на фестивалите "Дни на музиката в Балабановата къща" и "МузикАртисимо фест".

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за смешното и сериозното. Шегите по телевизията, в социалните мрежи и големите екзистенциални шеги, в които се прицелва поезията. Михаил Стоянов разказва за книгата си "Машина за пуканки" и заедно с писателя и преводач Владимир Полеганов обсъждаме начините, по които литературата може да говори леко, но задълбочено.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Koнцерт на кънтри легендата Джони Кеш, записан през 1968 г. в затвора Фолсъм – "Johnny Cash at Folsom Prison".

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Зад кулисите
Сценографките Деница Николова и Михаела Михайлова разказват какво се случва зад кулисите на театралната сцена и големия екран и как се рисуват образи, картини и приказки. Какви трудности срещат по пътя да създаваш магия за малки и големи в киносалоните и сценичните пространства?
"Градината на времето" – коментар на събеседничките за костюмите, представени от дизайнерите по темата на тазгодишното издание на благотворителния бал "Мет гала" в Ню Йорк.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Да бъде май! Новите подвизи на Уикеда в часа на Плешивото куче:
- Уик-уик-уик, "Уикеда", "Уикеда", или изкуството да се усмихваме, когато ни се смее, а не принудено.
- "Да бъде май", дългоочакваната нова песен на бандата, вдъхновена от Гео Милев. Навръх празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий, четири дни преди трагичната кончина Гео Милев на едва 30-годишна възраст през 1925 г. и пет дни до рождения ден на фронтмена и текстописец на бандата
• Ерол Ибрахимов искрено и лично за:
- Създаването на парчето и следващия албум на колоритната шайка
- Разликите между оригиналност и автентичност
- Рисуването и цветовете като музика
- Йордан Йовков vs Елин Пелин
- "Гуава Джели" (сладко от тропическия плод гуава, виреещ в Ямайка), страничният проект на певеца с китариста на състава Росен Григоров. С "Рецепта за...
- "Капитана каза" и "Да бъде май" с премиери в ефира на програма "Христо Ботев".
• "30 грама с вас" (в превод "30 грама от вас".) Поредният десант на живата легенда на балканската фолк-метъл сцена "Перо Деформеро" ознаменува 30-годишната сценична дейност на Горан Бишевац и ко. Специални гости са нашите зевзеци "Обратен ефект" с подобаващ "реюниън сет" в столичния клуб "Джой стейшън" на 11 май.
• "Евровизия" идва и си отива, хубавите песни остават. "Небето плаче" с хърватския поп вокалист Джеймс Найт.
• Честит рожден ден на Zan Sercic, една от най-големите млади словенски звезди върху картата на модерната музика, вокалист и автор на песни.   

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Тази събота, в епизод 544 "Трамвай по желание" среща своята публика със забележителния музикант Митко Щерев.
Биографичната справка за Митко Щерев е пълна с обрати и знаци на съдбата. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол в бедно семейство. Част от детството му минава в пансиони в Ямбол и Пловдив (1957 – 1964). Отначало свири на акордеон. Завършва музикалното училище в Пловдив със специалност фагот и Академия за музикално и танцово изкуство в същия град. В средата на 1960-те години започва професионалната си дейност в областта на професионалната музика като ръководител на оркестъра на Емил Димитров "Синьо-белите". В началото на 1970-е години е ръководител на оркестър "Маковете", който съпровожда Лили Иванова.
В студиото на "Трамвай по желание" маестрото развива и свои тези за автентичния фолклор, за фасадния патриотизъм, за актуалната действителност. В края на краищата Митко Щерев е убеден, че човек по всяко време трябва да вярва, независимо в какво. Както и е категоримчен, че светът и човекът си патят най-много от хитреците

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Двамата Ивановци" от Иван Иванов – "Червено и черно", 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: Северна България на фокус – защитени местности, редки птици и възможности за развитие на екотуризъм в района на Никопол.
• Маршрути: Животът в малките населени места – село Бегунци и историята на това място. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Алисия Томова
Директно от Метрополитън опера - Ню Йорк. Спектакъл на "Мадам Бътерфлай" – опера в три действия от Джакомо Пучини. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Шиан Джан. В ролите: Асмик Григорян, Джонатан Тетелман, Елизабет ДеШонг, Лукас Мийчъм, Тони Стивънсън, Робърт Помаков и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05