Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мирослава Жипонова

Ден на очарованието на растенията

доц. Мирослава Жипонова
Снимка: БНР

На 17-и май Биологическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организира Ден на очарованието на растенията. Денят на очарованието на растенията е международна инициатива, която започва през 2012 г. и придобива все по-голямо световно признание. Организира се през две години и през 2022 г. са организирани над 800 събития, проведени в повече от 50 държави. 

С гордост можем да кажем, че България се присъединява през 2015 г. и оттогава участва активно. Координатор за България е проф. Анелия Янчева от Агробиоинститут (АБИ), който е научен институт към Селскостопанската академия, уточнява в предаването "Следобед за любопитните" доц. Мирослава Жипонова от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Целта е да се представи по достъпен и интерактивен начин какво е значението на растенията в нашия живот, както и да се подчертае ролята на растителната наука за оформянето на настоящето и бъдещето на нашата планета, което включва и хранителната сигурност, устойчивостта на околната среда, биоразнообразието и човешкото здраве, разяснява доц. Жипонова. 

В общи линии, организираните събития са подходящи за хора от всички възрасти, които се канят да участват в интерактивни събития и дейности, свързани с растения, организирани от научни институции, университети, ботанически градини, музеи, училища, фермери и компании по целия свят.

Под формата на разговори и демонстрации ще бъдат споделени любопитни факти за растения вампири, дървесни видове в града, общуването на растенията чрез светлината, разяснява гостенката. На срещите, уточнява доц. Мирослава Жипонова, ще се обсъдят въпроси относно ролята на растенията в нашия живот ще бъдат обсъждани – какво представляват растителните "суперхрани", какво е значението на бобовите култури, що за животно е биоземеделието и има ли почва у нас, какво е влиянието на електромагнитните полета в прецизното земеделие, как микроводораслите служат за важни източници на полезни вещества. 

Ще отговорим на въпросите от какво боледуват растенията и как се предпазват? Ще ви запознаем с лабораторни оазиси за изследване на силите на медицинските растения и тяхната полза за здравето. 

Предвидени са STEM експерименти с растения за любопитковци. Ще разкрием растителната съкровищница в Биологическия факултет и ще ви изненадаме с много растения, с които можете да украсите своите домове и работни места, или да подарите. 

Наши гости от Института по декоративни и лечебни растения също ще представят специален щанд с разнообразни растителни видове. Студентският клуб СКОРЕЦ ще представи своите доброволчески инициативи, свързани с разширяване на знанията за биоразнообразието и неговото опазване. Творческите умения на учените ще се предадат в специална работилничка за растения и кът за деца.

Целия разговор на Ани Костова с доц. Мирослава Жипонова от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР, Биологически факултет на СУ
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30

Шавуот – празник на Тората

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след..

публикувано на 11.06.24 в 15:39

"Медиен език и стил" на проф. Андреана Ефтимова 10 години по-късно

Новото допълнено и преработено издание на учебника с подзаглавие "Теория и съвременни практики" включва опита от още 10 години преподавателска практика във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, нови примери и явления от реалната журналистическа реч. Що се отнася до езиковата подготовка на студентите, проф...

публикувано на 11.06.24 в 13:25