Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват в изложба религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов

| обновено на 18.06.24 в 09:55
Снимка: БТА

В столичната Художествена галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), е открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство". Експозицията, която отбелязва 125 години от рождението на художника, представлява документален визуален разказ, съставен от архивни снимки, подготвителни проекти и творби. Изложбата ще бъде на разположение на посетителите от юни до септември 2024 г., предоставяйки възможност да се запознаят с малко известна страна от творчеството на Дечко Узунов.

Аделина Филева, директор на СГХГ, сподели повече подробности за изложбата в ефира на "Нашият ден":

До септември 2024 г. посетителите на Столичната галерия "Дечко Узунов" ще могат да видят ескизи, архивни снимки и живописни платна, които показват не толкова известна страна на творчеството на големия ни художник.

 "По повод 125-години от неговото рождение разработихме голяма програма, която да представи различни моменти от живота и творчеството на Дечко Узунов. Създала се е легенда, че при Дечко Узунов всичко е леко и лесно и не е имал проблеми и преди 1944 г. и след това, но всъщност съвсем не е така при него. Решихме, че във филиала ще покажем монументалното изкуство на Узунов, защото поколението, което работи през 20-те, 30-те и 40-те години до Втората световна война, за тях не е било проблем дали ще правят изящно, или приложно изкуство. Той има стенописи на много различни места, някои от които са разрушени от бомбардировките на София и днес ги няма, докато други могат да се видят и сега. Сега представяме на публиката църковното монументално изкуство на Дечко Узунов."

Изложбата в Художествена галерия "Дечко Узунов" предлага уникален поглед върху религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов, разкривайки нови аспекти от богатото му творческо наследство. Тази експозиция е важна част от културната програма, отбелязваща 125 години от рождението на един от най-значимите български художници.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07