Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторски класове на българо-американския бас в родината

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Оперният талант продуцира изпълнители в Америка, Азия и Европа

3
Снимка: @ValentinPeytchinov

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици".

Маестро Валентин Пейчинов организира своите Майсторски класове у нас от 2013 година с участието на млади таланти от цял свят. Те са част от образователната програма към вокалната школа в Ню Йорк, финансирана от оперната звезда в помощ на дарования от различни страни, които получават безценно професионално обучение и подкрепа за първите си изяви на сцена.

В течение на своята богата певческа кариера роденият в България бас Валентин Пейчинов гастролира активно в цял свят. Установява се в Ню Йорк. Има участия в родната България на оперни и концертни сцени, както и многобройни рецитали в САЩ, Италия, Германия, Австрия, Мексико, Канада, Ирландия, Полша и Китай.

Сред неговите учители и ментори се отличават имената на Джан Карло Меноти, Гена Димитрова, Николай Гяуров, Петър Гугалов,Енрико ди Джузепе, Райна Михайлова, Алберта Мазиело, Джейн Клавитер, Ирина Щиглич, Златина Мишакова, Даян Ричардсън, Нико Кастел, Корадина Капорело, Томас Граб, Хауърд Лубин, Катрин ла Боф и Джина Левинсън.

През 2000 година Валентин Пейчинов е обявен заартист за главни роли на Метрополитън опера в Ню Йоркиима редовни изявина сцените на Нюйоркската опера (New York State Opera), "Карнеги хол" и "Линкълн център".

В Ню Йорк певецът дебютира в "Алис Толи хол" през 1988 година със Симфония №14 на Шостакович, а дебютът му в САЩ е със Симфоничния оркестър на Санта Фе с Деветата симфония на Бетовен. Получава признание от критиката за своите изпълнения в ролите на Атила, Банко, Базилио, Хенри VIII, Фиеско, Летящият холандец, Мефистофел, Мустафа, Пагано, Филип II, Прочида, Рамфис, крал Рене, Роже и Закария и много други.

Основните му изяви в САЩ включват и съвместни изпълнения със симфоничния оркестър "Калъмбъс", оперния оркестър "Джулиард", оркестъра на операта в Нашвил, New European Strings, оркестъра "Св. Лука", оркестъра на фестивала "Сполето", Симфоничните оркестри на Пасадена и Санта Фе, оркестъра на операта в Монреал и др.

Валентин Пейчинов преминава обучение и като пианист и композитор. Удостоен е със Златен медал от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София за изключителни постижения във вокалното изкуство, както и с Наградата за вокално майсторство на името на Михаил Попов.

По препоръка на Джан Карло Меноти талантливият бас получава пълна стипендия за Оперния център на "Джулиард скуул", където учи пеене при Енрико ди Джузепе. През 1990 година певецът е победител в Американските оперни прослушвания, а през 1992 година е сред басите-финалисти в конкурса "Лучано Павароти". Носител е на награди, присъждани от фондациите "Съливан" и "Олга Форай".

Откакто емигрира в САЩ през 1988 година, Валентин Пейчинов поддържа международна кариера с участия на музикални фестивали, рецитали и концерти. В Сиатъл пее (заедно с New European Strings) на два концерта, посветени изцяло на Шостакович, които са част от Международен музикален фестивал, излъчван по Националното обществено радио на САЩ. Гастролира като солист-бас в получилата високо признание от критиката в САЩ, а впоследствие и в международен план, световна премиера в Ню Йорк на версията за две пиана на Симфония № 13 "Баби Яр" на Шостакович. В това изпълнение участват пианистите Миша и Сипа Дихтер, а поетът Евгений Евтушенко чете известния си текст. Определен от "Ню Йорк таймс" като "изпълнение, което носи просветление", концертът отбелязва 65-ата годишнина от клането при Баби Яр.

Валентин Пейчинов е председател на Световната конференция на жените на Фестивала на изкуствата и културата в София, 2010 и член на Централния международен съвет на инициативата. Членува в Консултативния комитет на фондация "Олга Форай", която подкрепя певци с драматични гласове, а също така се изявява и като жури на различни конкурси и кастинги.

Валентин Пейчинов е основател и артистичен директор на Vocal Productions NYC, Vocal Productions Bulgaria и Vocal Productions Asia, където развива младите таланти, като редовно провежда Майсторски класове и курсове за всички вокални жанрове. Някои от изявите на неговата школа включват концертни турнета и постановки на опери в пълните им версии и на оригиналните езици: "Дон Жуан", "Севилският бръснар", "Ернани", "Бал с маски", "Летящият холандец", "Палячо", "Хофманови разкази", "Дон Карлос", "Лучия ди Ламермур",  "Немски реквием" на Брамс, "Стабат матер" на Росини, "Реквием" на Моцарт и др. 

В момента в София е една от талантливите ученички на маестро Пейчинов – американското сопрано на 23-годишна възраст Елизабет Поуп, която през месец май 2024 година има честта да бъде сред водещите изпълнители на Международния женски форум в "Линкълн център". През 2023 година изключителното ѝ изпълнение на "Водна птица" от Ричард Хъндли стана повод за прецедент – въвеждането на изцяло нова категория награди в конкурса Civic Morning Musicals в Ню Йорк.

Валентин Пейчинов гостува в "Артефир". Чуйте какво сподели за своя професионален път, топлата му връзка с България и неговите световноизвестни ученици, които се гордее.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05

Студии върху историята и настоящето на фестивала "Софийски музикални седмици"

Излезе  една дългоочаквана книга – " Студии върху историята и настоящето на фестивала  "Софийски музикални седмици"  от Диана Данова-Дамянова. Това е първото по-мащабно и целенасочено изследване на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  Под формата на четири студии се проследява неговата 55-годишна история от създаването му през..

публикувано на 29.06.24 в 11:30