Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 9 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
"Под игото" от Иван Вазов – 2 част
Премиера

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел Петручани. Записи с неговите братя и баща, както и такива след като ни напуска с брат му и текстове по негови знакови пиеси.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Балканска музика от Румъния и Сърбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Евгения Кавалджиева, Малин Домозетски, Пламен Маринов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Говорещата риба", английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Том Сойер" от Марк Твен – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева
• Епизоди от живота: представяме театралния и видео проект "Изиграй ми приказка", който провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Повече за проекта, неговите цели, както и за очакваните резултати ще разкаже Албена Тагарева, директор на фондация "Арт бюро", инициатор на проекта.
• Темата на деня: За ролята на родния език като символ на идентичност, за писмеността като пазител на идентичността, за значението на Кирило-Методиевото дело за съдаването на общото европейско духовно пространство - разговор с проф. Красимир Станчев по повод международната конференция "Азбука, език, идентичност", проведена по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова
• Разговорът: отец Кирил Попов за предстоящия концерт-спектакъл на духовната музикална поема "Рилският пустинник" и за необходимостта от духовен компас за нашето време.
• Евранет

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
водещ: Василена Мирчева
• Невидими повърхности, по-здрави конструкции, по-гъвкави основи – метаматериалите са изкуствени композитни материали с предварително зададени свойства, които не се срещат или се срещат рядко в естествена среда. Мария Енева от първия студентски стартъп, специализиран в сферата на метаматериалите, разказва какво представляват те и къде намират приложение.
• Науката не спи: Никола Кереков разказва защо лабрадорите и ретривърите са толкова лакоми.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• 174 години от рождението на Иван Вазов – разговор с поетесата Мирела Иванова, драматург на Народния театър „Иван Вазов“ за отбелязването на годишнината на писателя;
• Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в Националната галерия "Двореца" – разговор с куратора Гергана Мудова и репортаж от срещата с галериста Хауърд Грийнбърг и Джесика Ланг.
• "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" – фотографска изложба на Сцена "Централни хали", разговор с автора Евгени Димитров.
• "Летящият холандец" – спектакъл на Държавната опера във Варна, разговор с режисьорa Вера Немирова.
• Международен филмов фестивал в Карлови Вари – разговор с Мира Сталева за кинофорума и българското участие.
• "Слънчогледови деца" – разговор с автора на книгата Кристина Терзийска.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на най-новия албум на Октави Досталер-Лалонд с къснобарокови сонати за пиколо виолончело, с участието на Артьом Белогуров (клавесин) и Виктор Гарсия Гарсия (виолончело).

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Какво ново "изплува" в допълненото издание на "Бургаския жаргон" – разговор с автора Митко Иванов.
• 30 години "За думите": Стратегия на общуването с актрисата Татяна Масалитинова.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Религия в училище или как се "учи" нравственост и добродетели?

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
автор: Ани Костова
Поредица "Антарктида – познатата, непозната земя"
В този епизод ще чуете: Какво е Антарктида за хидробиологът доц. Любомир Кендеров от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", за началото поставено от проф. Христо Пимпирев, първата къщичка "Куцото куче" в българската база, мнението и на инж. по електротехника Петър Сапунджиев, хидробиолога Весела Евтимова, ядрения физик Васко Гурев, гл. ас. Гергана Георгиева и на музикалния редактор от БНР Марина Великова.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва пътува
водещ: Таня Димова
Щастието в малките неща на Домениканската република и други приключения: едно пътуване с Камен Воденичаров, режисьор, актьор и продуцент.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Константин Илиев – Златни страници из звуковата памет
Финалът на радиопоредицата, посветена на 100-годишнината от рождението на Константин Илиев поставяме на 9 юли с паметни записи от световната музикална съкровищница, прозвучали под палката на големия български творец с най-реномираните български оркестри, както и негова музика в камерния, вокалния и кантатно-ораториалния жанр, прозвучала в интерпретацията на именити наши изпълнители.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
Какво е да бъдеш вдъхновяваща личност в България?
Вече са известни десетимата най-изявени младежи на България за 2024 г. The Outstanding Young Persons (TOYP) е програма, която отличава с национално и международно признание постиженията на млади личности, които създават положителна промяна. Конкурсът се организира от националните Junior Chamber International (JCI) организации в над 100 държави по света, а в България - от 2015 г.
В студиото говорим с Ивона Петкова – изпълнителен вицепрезидент на JCI за България и Георги Ненов – победител в категорията "Морално лидерство и/ или защита на околната среда". Георги Ненов е един от пионерите в подкаст средата у нас и повече от 7 години запознава хиляди българи с вдъхновяващи личности от различни сфери в своя подкаст "Свръхчовекът с Георги Ненов". С над 400 епизода той вдъхновява хората да учат, да се усъвършенстват, да бъдат за пример.
Ще ви представим с интервюта още трима от наградените:
Бистра Иванова – в категория "Хуманитарно и/ или доброволческо лидерство". Бистра е съосновател и председател на "Мулти култи колектив" - една от водещите НПО в България в сферата на човешките права и интеграцията на мигранти. Тя е национален координатор на портала на ЕС за интеграция на мигранти EWSI и води десетки национални и европейски проекти, застъпвайки се за правата на мигрантите и бежанците. Бистра ще ни покажи на предстоящите летни събития на Мулти Култи  колектив, където ще се запознаете с нови приятели от цял свят, ще опитате непознати ястия и питиета и ще слушате музика от различни държави;
Владислав Николов – в категория "Принос към децата световния мир и човешките права". Владислав е създател на кампанията "Аз Вярвам и помагам"-първата и най-дългогодишна благотворителна кампания в България за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета през 2015 г. Кампанията има три основни цели: екологична насоченост, възпитание и мотивация на децата и оползотворяване на събраните средства за медицинска апаратура. До края на 2023 г. са събрани над 296 000 кг капачки и  дарени на болници 22 медицински апаратури. През 2022 г. Владислав създава продукти с кауза като "вода с кауза" и "детски солети с кауза", събирайки десетки хиляди левове за благотворителни цели, както и уникална неонатална линейка и първият мобилен пункт за кръводаряване в България.
Велислава Христова в категория "Политически, правни и /или държавни въпроси". Велислава е адвокат, квалифициран по българско и английско право. Специализира в областта на международния арбитраж. Работи в  една от водещите международни кантори в света. Вицепрезидент е по многообразието на Международния арбитражен комитет към секцията по международно право на Американската Асоциация на Адвокатите, съосновател на Young Bulgarian Arbitration Practitioners и старши редактор на блога на Европейската Федерация по Инвестиционно Право и Арбитраж.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Звучи музика, в която соловите партии са изпълнени от нетрадиционни за джаза музикални инструменти с различни етнически корени. Как биха прозвучали инструменти като серпент, калимба, ситар, балалайка, чембало в контекста на джаз музиката, ни разкриват Майкъл Годард, Earth, wind and fire, Дон Елис, Елизабет Хойнацка, "Балалайка джаз ансамбъл"…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 7 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 25 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде гостува за трета поредна година на фестивала "Фламенко Енье" - след Мадрид и Малага е време за Гранада. Слушаме интервюта и документални записи на..

публикувано на 06.10.24 в 08:35

Неделя, 6 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Домът на Бернарда Алба" от Федерико Гарсия Лорка от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Harpazo: The Crucible. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.10.24 в 15:39

Петък, 4 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Николета Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 03.10.24 в 08:35

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15