Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературата оживява на фестивала "София Моно"

Литературата оживява на фестивала "София Моно", който ще подари на жителите и гостите на столицата летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" от 17 до 27 юли. Симона Илиева, мениджър на издателството-организатор на фестивала, споделя в "Артефир" повече за програмата, която по традиция включва най-изявените моноспектакли и актьорски постижения от театралния сезон, заявява Илиева. 

Фестивалът ще бъде открит със спектакъла по текстове на Чудомир "Нашенец“. Автор и изпълнител е Мариус Куркински, който празнува 30 години на театралната сцена.

Илиева изброява останалите спектакли в програмата:

18 юли, "Аз, Сизиф" по "Митът за Сизиф" на Албер Камю. Режисьор и драматург на постановката: Веселка Кунчева. В ролята: Стефан Додуров

19 юли, "Свободно падащи истории" – авторски спектакъл на писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе

20 юли, "Място, наречено Другаде" по пиесата на Яна Борисова. Режисьор: Димитър Коцев-Шошо. В ролите: Боряна Братоева, Петър Антонов

23 юли, "Морфин" по Михаил Булгаков. Режисьор: Кристина Беломорска. В ролята: Петър Петров – Перо

24 юли, "Сапунена фантазия" - детски театрален миниспектакъл с режисьор Михаела Тюлева. В ролята: Коле Китанов

25 юли, "Боже мой" по текст на Теа Денолюбова, вдъхновен от романа "Жажда" на Амели Нотомб. Сценична версия и постановка: Стоян Радев. В ролята: Христо Мутафчиев

Чуйте разговора в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06
Саковата къща в

Етнографски музей "Етър" на 60 години

Етнографският музей "Етър" става на 60 години. За историята на музея и празненствата по повод годишнината – разговор в "Нашият ден" с уредника  Румяна Денчева . "Етърът“ е създаден през 1964 година като етнографски парк-музей и вече 60 години ни пренася в света на възрожденските българи. Освен музей "Етърът" е и център за проучване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:32

Три родолюбиви похода в кулминационния ден на Шипченските чествания

За участието на Ротари клуб - Габрово във възстановяването на честванията на Шипченската епопея и походите, които организира клуба по време на честванията, разказва в "Нашият ден" Пламен Иларионов – секретар на Ротари клуб - Габрово. В кулминационния ден на тържествата (24 август) Ротари клуб организира три туристически похода , чиято крайна..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

Националното честване на Шипченската епопея ще се състои на 24 август

За началото на честванията на Шипченската епопея в "Нашият ден" разговаряме с Мариян Костадинов – бивш областен управител на Габрово, възстановил честванията. Костадинов споделя, че идеята за завръщането към празника е възникнала у него и колегите му в областната администрация спонтанно. "Битката на Шипка е една епична част от..

публикувано на 23.08.24 в 08:56

Доста отговори

В редакция "Хумор и сатира" винаги сме готови да отговорим на въпроси, които другите избягват. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим следните наши версии: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" по стихове на Валери Петров, който ни напусна преди 10 години. - "Истинските новини" – как да..

публикувано на 22.08.24 в 17:30